Nädala nägu ⟩ Mustad ratsud, kes triikisid Karisele hääli (6)

Copy
«Kingmakers»: Mart Võrklaev, Priit Sibul, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas.
«Kingmakers»: Mart Võrklaev, Priit Sibul, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas. Foto: Johan Elm

Ehkki Alar Karise nimi käis nimekirja koostades läbi juba mais, kombati avalikkuses veel mitme võimaliku presidendikandidaadi sobivust. Lõpuks said jutud lihtsalt sirgeks räägitud, öeldakse koalitsioonist, ning Karise kandidatuuri ülesseadmiseks andsid allkirja kõik 59 riigikogu koalitsiooniliiget.

«Ei olnud inimest, kes ütleks, et kindlasti ei soovi Karist toetada,» selgitas üks keskerakondlane. Karise kasuks rääkisid tasakaalukus ning suur kogemuste pagas juhtivatel ametikohtadel, sisulisi vastuargumente polnud.

Märgitakse, et riigikogu ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas oli «peakapten» – see, kes tegi Karisele kõne ettepanekuga kandideerida, samuti ei saa alahinnata tema tööd pärast luhtumist esimeses voorus.

Kuigi Kaja Kallas vedas nii läbi suve kui ka veel presidendiotsingute viimastel päevadel aktiivselt suhtlust eelkõige erakondade esimeeste tasandil, langes lõpupoole suur musta töö koormus ka fraktsiooni esimehele Mart Võrklaevale.

Koalitsioonis tekitas enim küsimusi sotsiaaldemokraatide käitumine. Kui Riina Sikkut olevat esialgu tõotanud Karist toetada, siis Jevgeni Ossinovski öelnud kõrvalt, et tõenäoliselt ei toeta teda keegi.

Nii tundus Reformierakonnale, et esmaspäeva hommikuks oli Ossinovski keeranud suurema osa fraktsioonist Karise vastu. Kui Ossinovski ütles varakult, et Karise läbikukkumine saab tulla koalitsiooni häältekao tõttu, siis Reformierakonnast nähti seda pelga katsena võimuliidu tervist õõnestada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles