Nädalakommentaar ⟩ Teet Korsten: kired karmis sügispealinnas

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Narva linnavolikogus tagandas valdavalt keskerakondlaste häältega Katri Raigi Narva linnapea ametist. Uue linnapea valimine nurjus, sest Ants Liimetsal jäi valituks osutumisest üks hääl puudu. FOTO: Ilja Smirnov
Narva linnavolikogus tagandas valdavalt keskerakondlaste häältega Katri Raigi Narva linnapea ametist. Uue linnapea valimine nurjus, sest Ants Liimetsal jäi valituks osutumisest üks hääl puudu. FOTO: Ilja Smirnov Foto: Ilja Smirnov

Narva on teadupärast Eesti sügispealinn. See on iseenesest paradoks, sest teatavasti koidab päike Eestis just esmalt Narvas – seega sobiks piirilinnaga paremini kokku vast hoopiski kevad. Lisaks idamaisele valgusele on Narva ka semiootiliselt laetud.

Narva on kahtlemata linn, mis oma energiaga tõmbab, köidab ega jäta külmaks. Et piirilinn meie alateadvusega dialoogi peab, näitab ka üha jätkuv ja vahest valjenevgi soig barokk-Narva taastamise vajadusest. See jutt on nagu korduv unenägu, mis annab – une ja ärkveloleku piiril aina pinnale ujudes – aimu sellest, kui paljudele Narva teema korda läheb.

Vahest ei olegi väga õõnes sõnakõlks, et pea iga eestlase südames on ka üks väike narvakas. Sest kuna omaaegset Narvat pole kuidagi võimalik taas luua, jääb olemasolijaile vaikne kohustus «ideaalse maailma» Narvat endas kanda, talle vähemalt kaasa elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles