juhtkiri ⟩ Tselluloos kui deemon (1)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts

Eile esitas Viru Keemia Grupp Lüganuse vallale taotluse algatada eriplaneering, uurimaks tselluloositehase rajamise võimalikkust. Taotlejad on veendunud ettevõtmise mõistlikkuses. Küsimus on selles, kas neil õnnestub selles veenda ka valda ja Eesti avalikkust.

Tänase lehe majanduskülgedel annavad VKG esindajad ülevaate uue tehase rajamisega seotud võtmeküsimustest. Iseenesest näib plaan toimivat hästi. Kohapeal on olemas keemiatööstuse kompetentsus ja puidukeemia on loogiline arengusuund tööstusele, mis praegu toetub suures osas põlevkivi töötlemisele. Selles mõttes on VKG plaan üks esimesi, mis näitab realistlikku võimalust, kuidas Ida-Virumaal rohepööret ellu viia.

Problemaatiline võib olla plaanitavas tehases kasutav Kraft-tehnoloogia, mis on küll hästi sisse töötatud, kuid esindab siiski eelmise põlvkonna teadmust. Näiteks vajab see tehnoloogia väga suures koguses vett. VKG väidab, et kasutada saaks vett, mida pumbatakse välja kaevandustest, kuid sellegipoolest vajab lahendust saastatud vee puhastamise probleem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles