Juuli esimeses «Keskpäevatunnis» keskenduti terviseameti külmaruumides temperatuuritõusu riknenud vaktsiinide ja ravimite kaasusele. Saate tegid Priit Hõbemägi, Marek Strandberg ja Paavo Nõgene.

Intsidendist sai tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) teada terviseameti juhi Üllar Lanno saadetud kirja kaudu.

Kirjas oli Priit Hõbemägi sõnul kolm valet, mille tõttu peaks Lanno ametist lahkuma.

«Seda ei mõtle ma ise välja,» rõhutas Hõbemägi. «Kirjas oli välja toodud, et hommikul avastas vastutav isik, et terviseameti kahes külmkambris on temperatuur tõusnud +15 kraadini ja oli viide sellele, et temperatuur hakkas tõusma 23. juunil. Tegelikkuses hakkas ühes ruumis temperatuur tõusma 21. juunil – see on täiesti selge vale ja eksiteele juhtimine. Teine, mida Lanno on väitnud, on et kohapeal käis RKASi (Riigi Kinnisvara Aktsiaselts) tehnik ja tegi kõik korda. See on järjekordne vale, tegelikkuses mitte midagi korda ei tehtud. Kirjas oli ka väide, et temperatuur hakkas langema ja oli peagi normi piires. Ka see on tagantjärele vale.»

Marek Strandberg spekuleeris, et võibolla Lanno ei mõistnud olukorra tõsidust. «Ma küll ei julge kahtlustada, et Üllar Lanno ei saa aru, mida tähendab temperatuuri tõus, aga võib-olla tõesti on inimeste olukord selline, et nad ei seosta neid signaale, mida neile antakse. Nad ei tunne ärevust, kui mingid arvud, näiteks külmkappide temperatuurid tõusevad üle mingi piiri ja nad ütlevad «ups, aga ma ei teadnudki. Nii kõrge või?»»

«Seal oli nii palju detaile. Vahepeal olid ju jaanid,» juhtis Tallinki juhatuse esimees Paavo Nõgene tähelepanu. «22. juunil kell 14 pandi terviseameti uksele silt «suletud», kuigi tagantjärele oli teada, et 21. ja 22. juunil olid need ruumid soojemad. Kas 21 ja 22 neis ruumides tõesti mitte keegi ei käinud ning oma töökohuseid ei täitnud? Jõuamegi tagasi varasemasse perioodi, et mis tehti 21. ja 22. juunil ning ministri huultelt libises vist hetkeks läbi ka 20. juuni õhtu,» lausus Nõgene. Ta rõhutas, et riigikantselei võiks Taimar Peterkopi juhtimisel saada uurimisaruande valmis järgmise nädala esmaspäevaks.

Kommentaarid (11)
Copy