KESKPÄEVATUND ⟩ Priit Hõbemägi: poliitikud vajavad tähelepanu, et oma asju läbi lükata

Priit Hõbemägi. Foto: Erik Prozes
Kuku Raadio
Copy

Kuku Raadio laupäevases saates «Keskpäevatund» keskendusid saatejuhid Priit Hõbemägi, Ignar Fjuk ja Ainar Ruussaar esmalt poliitilisele trallile Riigikogu saalis, kust kostus viimati jõulist kõnepruuki peaminister Kaja Kallase aadressil. Juttu tehti samuti presidendivalmistest ja teistel päevakajalistel teemadel.

«Riigikogu lõpetas oma kevadise istungjärgu küll tõsise küsimusega, kui hea on riigikogu maine enne, kui nad sügisel taas kokku tulevad,» rääkis Ruussaar. Kui jätta kõrvale istungite venitamised ja obstruktsioonid, mis on tema sõnul täiesti seaduslik ja mida on kasutanud kõik Riigikogus opositsioonis olnud erakonnad, jätab samas soovida parlamendiliikmete keelekasutus ja ründav stiil.

«Riigikogu esimees Jüri Ratas ja ka mõned kolumnistid on püüdnud meid lohutada, et Riigikogu ongi läbilõige Eesti ühiskonnast. Ma ei tahaks küll nendega nõus olla,» märkis Ainar Ruussaar. «Eesti vabariigi kõrgeima võimu kandja, rahva poolt valitud esinduskogu, on nagu külapood suvisel reedeõhtul, kus osa inimesi viisakalt tõstavad grillvorstid, ütlevad «tänan», «palun», ja siis poe tagatrepil on üks teine seltskond, kes kasutab hoopis teisi termineid.»

Ignar Fjuk möönis, et sõnad ja teod, mida Riigikogus viimastel aastatel viljeletakse, on muutnud ka meie ühiskonda märksa kurjemaks ja teistsugusemaks, kui varasemalt kokku lepitud.

«Poliitika on üks teatud sorti tsirkus või näitemäng. See on teatud lava. See, mida ka teadlased on ammu välja uurinud, on selline asi, et poliitikat ei olegi tänapäeval võimalik teha kuskil mujal, kui ainult avalikkuse ees. Avalikkus on lava, kuhu poliitikud kokku tulevad. Neil on vaja tähelepanu, et oma asju läbi lükata ja sellepärast seda tsirkust meile tehaksegi,» võttis toimuva kokku Priit Hõbemägi.

Mis saab edasi Eesti ühest vanemast erakonnast, Isamaast, ja kes hakkab seda juhtima?

Ainar Ruussaar tõdes, et nädalalõpul suurkogu pidav Isamaa on kaotanud oma näo. «Nad on seda ka ise tunnistanud. Nad on kaotanud oma nägu natuke EKRE-le ja see koha otsimine käib nüüd osaliselt kas Reformierakonna ja Eesti 200 vahel või EKRE ja Keskerakonna vahel. Ma ei tea, kus see koht või uus nägu peaks olema,» arutles Ainar Ruussaar.

Juttu oli veel ABIS-e eelnõust ja sellest, kas riik võib koguda andmeid valel ettekäändel. Samuti räägiti sellest, et riigikohus näitas punast tuld mobiilide metaandmete kasutamisele, aga ka Soomega taastatud liikumisest ning transpordi ja liikuvuse arengukavast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles