Joakim Helenius: ettevõtte tulumaks ja G7 ettepanek (3)

Joakim Helenius
, ettevõtja
Copy
Joakim Helenius
Joakim Helenius Foto: Tairo Lutter

Hiljutised G7 ettepanekud, mille eesmärk on suurendada maailma suurimatelt ettevõtetelt saadavat maksutulu, on tõenäoliselt veel aastaid kestva protsessi algus. Selle protsessi peamine vedur on Ameerika Ühendriigid, sest väga suur osa maailma suurimate ettevõtete peakontoritest asub USAs, kirjutab ettevõtja Joakim Helenius (Eesti 200). 

USA soovib, et neil oleks võimalik kehtestada makse Ameerika rahvusvaheliste suurettevõtete üle maailma teenitud kasumile. Siiani on need ettevõtted seda vältinud ja optimeerinud oma maksukoormust, asutades tütarettevõtteid madalate tulumaksumääradega riikides ning kasutades keerukaid sisemisi siirdehindu, suunamaks oma maksukohustuse sinna, kus maksumäärad on kõige madalamad.

Ilmselt suurim, kuid kindlasti mitte ainus kasusaaja sellest praktikast on olnud Iirimaa, mis on müünud ennast edukalt USA rahvusvahelistele ettevõtetele kui madala ettevõtte tulumaksu määraga ingliskeelse peakontori asukohta. Kui praegused ettepanekud sellisel kujul vastu võetakse, kaotaks Iirimaa sellest tohutult.

Ettepanekutest saaksid suurt kasu teised G7 riigid ja Hiina tänu oma arvukatele rahvusvahelistele suurettevõtetele, mis on senimaani oma maksusid rahvusvaheliselt optimeerinud. Enamikku teisi riike need ettepanekud olulisel määral ei mõjuta, kuid

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles