PM Nädal ⟩ Eerik-Niiles Kross: kuidas vastata tsiviillennuki kaaperdamisele? (7)

Eerik-Niiles Kross
Copy
Eerik-Niiles Kross



FOTO: Henrik Montgomery/tt
Eerik-Niiles Kross FOTO: Henrik Montgomery/tt Foto: Henrik Montgomery/tt/Scanpix

Valgevenes maanduma sunnitud reisilennuki juhtumi muudab keeruliseks selle pretsedenditus ja seega ka raskus sellele adekvaatse vastuse leidmisega, nendib riigikogu liige Eerik-Niiles Kross. 

Läinud pühapäeval Valgevene julgeolekuteenistuse ja lennuväe läbi viidud operatsioon on tekitanud Euroopa pealinnades keskmist mõõtu pahameeletormi. Valgevene võimud kasutasid libapommihäiret ja sõjalennukit MiG29 ning sundisid Ateenast Vilniusesse lendava Ryanairi reisilennuki koos 171 pardal viibijaga maanduma Minskis, vangistasid pardal viibinud ajakirjaniku Raman Pratasevitši ja tema Vene kodanikust sõbranna ning hoidsid lennukit seitse tundi kinni.

Lennundusasjatundjad, sealhulgas Ryanairi juht Mike O’Leary on kinnitanud, et säärast intsidenti rahvusvahelise lennundusmaailma lennundusajalugu ei tunne. Rahvusvaheline Tsiviillennunduse Organisatsioon (IACO) teatas, et Valgevene «võib olla rikkunud Chicago konventsiooni». Rahvusvaheline Õhutranspordi Assotsiatsioon leidis, et «Valgevene tegevus oli vastuolus rahvusvahelise õiguse normidega.» Need avaldused on küll Valgevene tegevust hukka mõistvad, ent samas üsna ebamäärased.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles