AK ⟩ Martin Ehala: ükssarvikud vajutavad kultuurilise jalajälje (13)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
TransferWise lasi neli suve tagasi Tartus Eesti Rahva Muuseumi kõrval üles seada 21 meetri kõrguse õhupalli, mis sümboliseeris maailma avatust ja mitmekesisust.
TransferWise lasi neli suve tagasi Tartus Eesti Rahva Muuseumi kõrval üles seada 21 meetri kõrguse õhupalli, mis sümboliseeris maailma avatust ja mitmekesisust. Foto: Kristjan Teedema

Läbi ajaloo on innovatsiooniga alati kaasas käinud inimese jalajälje suurenemine. Alepõletamisel on suurem ökoloogiline jalajälg kui korilusel, aurumajandusel suurem kui hobumajandusel, naftamajandusel suurem kui aurumajandusel. Alles nüüd oleme hakanud tähelepanu pöörama sellele, et innovatsiooni abil ökoloogilist jalajälge vähendada.

Nii nagu innovatsioon jätab ökoloogilise jalajälje, jätab see ka kultuurilise jalajälje. Rooma impeerium põhjustas keldi keelte ja baski sugulaskeelte hääbumise. Suur maadeavastamine tõi kaasa lugematute põliskultuuride hävitamise ja hävimise Põhja- ja Lõuna-Ameerikas, Austraalias ning Venemaa aladel. Seal, kus kultuurid ei hävinenud, nagu Indias ja Aafrikas, tõi kolonisatsioon kaasa Euroopa keelte domineerimise, mis piirab kohalike keelte arenguvõimalusi siiani.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles