AK ⟩ Jukka Mallinen: Soometumise kommunistlik uni (7)

Jukka Mallinen
, literaat
Copy
Soometumisele tegi lõpu Eesti taasiseseisvumine. 
 
Soometumisele tegi lõpu Eesti taasiseseisvumine.   Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Soometumise rasketest haavadest kõnelevast uuest raamatust kirjutab literaat Jukka Mallinen. 

Sellal kui eestlased said Soomest ­teada peamiselt Soome TV vahendusel, pidid nad imestama soomlaste ­naiivse ja positiivse suhtumise üle Nõukogude Liitu. Vasakpoolsed ­röökisid Nõukogude pühade ajal riigi­televisioonis revolutsioonilisi laule ja lehvitasid punalippe. Kuidas saadi vabas Soomes säärast klounaadi tõsiselt võtta?

Groteski tipp oli kommunistlike noortaistolaste liikumine. Radikaalne noorsugu, ­tudengid ja kunstnikud, olid ­libastunud Nõukogude usku. Noortaistosus oligi mõistatuslik Soome anomaalia 1960. aastate rahvusvahelises noorsoomässus.

Sel ajal vahetati vabadusideed välja Nõukogude propa­ganda hernesupi vastu. On ­öeldud, et pikajuukseliste anarhistide pöördumine Nõukogude-meelseks kaadriks pole sotsioloogiliselt seletatav ega mõistusega arusaadav.

Seda moraalset pankrotti käsitleb Lauri Hokkanen oma raamatus «Kenen joukoissa seisoin» («Kelle hulgas seisin»). Isiklikul kogemusel põhinev, ulatuslikult taustu avav ülevaade räägib ühest põlvkonnast ja selle külma sõja aegsest valesammust. Vägedes leidus nii kalgistunud staliniste, haletsetavaid idealiste kui ka külmast sõjast haavatuid.

Hokkanen nendib, et taistosus oli väljastpoolt juhitud Moskva hääl Soome poliitikas: «Me olime imperialistliku suurjõu andunud jüngrid.»

Nende anomaaliate tõttu ­eksisteeris kaks nähtust: soometumine ja Soome kommunistliku partei lahkhelid. Talve- ja Jätkusõjas õnnestus Soomel säilitada oma iseseisvus. Kuid Soome sunniti sõjalisse sõprusesse, koostöö ja ­vastastikuse abiandmise (YYA) lepingusse Nõukogude Liiduga, kes ­pääses seejärel kontrollima Soome poliitilist elu. Nii oli lääs jätnud Soome NSVLi huvisfääri.

Kõige taga oli hirm ka Soomes. Kui Nõukogude Liit okupeeris Tšehhoslovakkia, olid nii president Urho Kekkonen kui ka peaminister Mauno ­Koivisto täielikus paanikas. Veel 1970. aastate lõpus võis Nõukogude Liidu suursaadik Stepanov purjus peaga ähvardada Soome ministreid, et ta laseb «kõneleda Nõukogude tankidel».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles