Ivo Saarma: tervishoiu abivahend – patsientide vaba liikumine

Ivo Saarma
, Teenusmajanduse Koja nõukogu liige
Copy
Ivo Saarma.
Ivo Saarma. Foto: Fertilitas

Maksumaksjat tuleb palju enam kaasata tervishoiukuludega seotud otsuste tegemisse, kirjutab Teenusmajanduse Koja nõukogu liige dr Ivo Saarma.

Koroonakriisis on tervishoiu murekohad eriti valusalt esile tulnud, paljud on seda ka isiklikult kogenud, jäädes ootama tähtaegadeta ravijärjekorda. Samuti on palju rohkem inimesi mõistnud, et pelgalt praeguse tervisekriisi ületamine ei lahenda tervishoiu pikaajalisi probleeme.

On tänuväärne, et tervise- ja tööminister otsib neile probleemidele lahendust, kuid seni välja pakutud ideid on raske mõista. On ta ju valitsusele kaalumiseks esitanud ettepaneku maksustada sotsiaalmaksuga lisaks palkadele ka kõik muud inimeste tulud, sealhulgas dividendid.

Plaan kehtestada täiendav maks inimestele, kes on pingutanud lisasissetuleku leidmiseks, on ju nende ettevõtlikkuse karistamine! Dividende saavad ettevõtted üldjuhul maksta eduka majandustegevuse tõttu ja siis, kui töötasudelt on sotsiaalmaks ning muud maksud juba makstud. Teenusmajandussektori ettevõtetel on 70 protsenti kuludest seotud tööjõukuludega, millest omakorda märkimisväärse osa moodustab sotsiaalmaks. Nüüd tahetakse sellest vähesest tulust, mis on järele jäänud, tulla veel kord võtma 33 protsenti. Sellega toimuks räige topeltmaksustamine, pärast mida pole enam võimalik ettevõtet arendada ega reinvesteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles