Jüri Luik: Eesti kaitsevägi on professionaalne rahvavägi

Jüri Luik
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Jüri Luik
Jüri Luik Foto: Madis Veltman / Postimees

Kaitsta oma riiki on suur privileeg. See au kuulub vaid neile rahvastele, kellel on oma riik ja nõukogude okupatsiooni ajal võis eestlane sellest ainult unistada. 1991. aastal pidime  ehitama oma riigikaitse taas üles praktiliselt nullist, kirjutab Riigikogu liige Jüri Luik (Isamaa).  

Tänaseks oleme saavutanud rajanud moodsa sõjalise kaitse süsteemi, mis vastab igati NATO liikme parimatele põhimõtetele. Kaitsesüsteem on arenenud pikkade sammudega, viimase nelja aasta jooksul on loodud perioodiliste lisaõppekogunemiste ehk välkõppuste süsteem, rajatud küberväejuhatus, iseseisev õhuturbe juhtimiskeskus ja muud.

Aga riigikaitse ei seisa paigal. Rahvusvaheline olukord on pidevas muutumises, meie vastase sõjalised võimed arenevad ja nii ei saa ka meie hetkekski peatuda. Meie ülesanne on vastasele võimalik sissetung muuta, loomulikult  koos liitlastega,  nii kalliks, et ta sellest isegi ei mõtleks. Seda tehes tuleks arvestada mitme asjaoluga:

Esiteks, meie riigikaitse suur väärtus on laiapindne poliitiline konsensus. Tõsi, oleme viimasel ajal ka tulisemalt arutanud mõne relvasüsteemi ostu üle, aga põhimõtete üle on konsensus säilinud. Konsensuse oluline osa on olnud meie riigikaitsekulutuste jätkuvalt kõrge tase. See on ka loomulik, sest meie vastane Venemaa on sõjaline hiiglane, kes ei tee meile väiksuse pärast järeleandmisi, pigem vastupidi. Selleks, et ta mõistaks, et agressiivne poliitika Eesti suhtes oleks ka tema jaoks sõjaline risk, tuleb meil vastaval määral kaitsesse investeerida. Praegu, majanduslike raskuste tingimustes tuleks tagada riigikaitse rahaline toetus vähemalt eelmise valitsuse poolt planeeritud tasemel, soovitavalt veelgi enam, opositsiooni toetus selleks on kindlasti olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles