Mõttekoda ⟩ Eestis on seksuaalelu alampiir liiga madal (5)

Copy
Otse Postimehest erisaate stuudiokülalised on jalgpallitreener Getulio Aurelio Fredo ja vandeadvokaat Robert Sarv.
Otse Postimehest erisaate stuudiokülalised on jalgpallitreener Getulio Aurelio Fredo ja vandeadvokaat Robert Sarv. Foto: Madis Veltman

Keskealise jalgpallitreeneri seksuaalsuhe 14-aastase juhendatavaga on saanud avaliku hukkamõistu osaliseks. Küsisime poliitikutelt, kuidas peaks teie arvates reguleerima seksuaalelu seaduslikku piiri selliselt, et see vastaks ühiskonna ootustele ja kaitseks lapsi võimaliku ärakasutamise eest?

Kert Kingo

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige (EKRE)

Eestis on seksuaalelu alampiir selgelt liiga madal. Enamik ei pea normaalseks näiteks 65-aastase mehe ja 14-aastase tüdruku või poisi suhet, ometi on see igati seaduslik. Ka praegused karistusmäärad on pedofiilide suhtes liiga leebed ega suuda neid heidutada. Statistika järgi on suurem osa Eestis toime pandud seksuaalkuritegudest suunatud alaealiste ehk alla 18-aastaste vastu.

EKRE üritas juba 2018. aastal tõsta seksuaalelu legaalse ea alampiiri praeguselt 14-eluaastalt 16-aastale, juhul kui partner on vanem kui 21-aastane. Ühtlasi taotlesime karistuste karmistamist alaealiste vastu suunatud seksuaalkuritegude eest. Tulemus? Toonane võimuliit – Keskerakond, Isamaa ja sotsiaaldemokraadid –, aga ka mitmed meediaväljaanded tõstsid kisa, kuidas EKRE tahtvat noorte eraellu tungida ja aega tagasi keerata.

Valitsuses olles tegi EKRE teise katse vanuse alampiiri tõsta ja karistusi karmistada, aga algatus põrkus Keskerakonna vastuseisule.

Selle aasta veebruaris läksime kolmandale katsele ja meie fraktsioon esitas riigikogule samasisulise eelnõu uuesti, sest leiame endiselt, et ühiskond peab noori inimesi pedofiilide eest kaitsma.

Saame peagi näha, kas praegused võimuerakonnad viskuvad taas «liberaalsete väärtuste» kaitsele või tulevad laste, lastevanemate ja hooliva ühiskonna poole üle.

Seksuaalelu legaalse ea 16-eluaasta alampiir kehtib muu hulgas Soomes, Lätis, Leedus, Hispaanias, Suurbritannias, Norras, Belgias, Hollandis, samuti enamikus USA osariikides ja Kanadas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles