Toomas Kiho: samm eestluse taandumise vastu (10)

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Postimehe arvamusliidrite lõuna konverentsil «Eesti hariduse keel» esines ettekandega «Eesti keele arengukava» töörühma juht, ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Alustan kolme erikaalulise näitega läinud laupäevast, 6. märtsist. Sel päeval möödus 60 aastat Pärnu Endla õhkulaskmisest. Sellega pidi hävitatama üks omariikluse sümboleid – oli ju iseseisvuse manifest 1918. aastal esmakordselt just Endla rõdult ette kantud.

Samal päeval selgus ka tänavune Eesti laul – Eesti Rahvusringhäälingu kallis megaprojekt on toonud meie laulurahva esinduslauluks juba ei tea kui mitmendat korda ingliskeelse pala. Eks ole seegi märk eestluse taandumisest.

Läinud laupäeval jõudis minu postkasti ka kokkuvõte küsitlusest vanima eestikeelse keskkooli õpilaste seas. Küsiti, kas õpilane loeb ilukirjandust pigem eesti või inglise keeles. Abiturientidest eelistas eesti keeles lugemist 65 protsenti, ent 10. klassis oli see protsent 38! Muutus, taandumine toimub hirmuäratava kiirusega. Ja ma ei räägi sellest, et samas vanimas koolis õpib üks terve paralleel unelmate ingliskeelse õppekava järgi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles