Peaminister Jüri Ratase tagasiastumine andis Keskerakonnale võimaluse justkui võtta vastutus korruptsioonikahtlustuste eest ning vahetada välja koalitsioonipartnerid. Jutud vana koalitsiooni jätkamisest olid siiski osav bluff, sest toetushääli selleks poleks kokku saadud, ütles Kalle Muuli Kuku raadio saates «Muuli ja Aavik».

Justiitsministri nõunik Kalle Muuli Isamaa erakonnast mõtiskles, et peaministri tagasiastumise kohta saab ta teha kaks avaldust. Esiteks on tal väga suur rõõm elada Eestis, sest igas riigis tehakse korruptsioonikuritegusid, aga kõikides riikides ei võeta peaministri parteid sellepärast vahele. See näitab, et õiguskaitseorganid töötavad sõltumatult. Teiseks aga tundub Muulile, et poliitiline riik nii hästi ei tööta. Poliitilist ja moraalset hukkamõistu korruptsioonikahtlustustele ei näe, sest kahtlustuse saanud erakond jätkab valitsuses. 

Postimehe peatoimetaja asetäitja Marti Aavik möönis, et nüüd näeb poliitilise vastutuse võtmine välja, justkui oma erakond tegi pättusi ning karistuseks vahetame välja koalitsioonipartnerid. Moraalse mõõdupuu järgi oleks olnud loomulik astuda tagasi ning lasta teistel teha oma valikud, aga seda Keskerakond ei kavatse teha. 

Poliittehnoloogilisest vaatepunktist oli Ratase samm Muuli hinnangul tema ametiaja üks kõige geniaalsemaid käike. Ta arvas, et öösel kella 2.50ks või isegi enne seda oli Keskerakond välja raalinud, et kui Jüri Ratas tagasi astub, siis nad väga suure tõenäosusega on ka järgmises valitsuses. See omakorda andis võimaluse kõikidest varasematest koormatest vabaneda. Nüüd on ka näha, et ajakirjanduse jutud Ratase võimuihast ei vasta tõele, sest peaminister oli valmis oma koha erakonna nimel ohverdama.

Valikuvõimalusi ei pruukinud Keskerakonnal nii palju olla, kui nad avalikkuses tahtsid näidata. Muuli hinnangul olid jutud vana koalitsiooni jätkumisest Keskerakonna osav bluff Reformierakonna hirmutamiseks. «Kolmapäeva hommikul, kui Ratas oli teatanud oma lahkumisest ja valitsus oli sisuliselt laiali, ei olnud koalitsioonil enam neid hääli, et vana valitsust teha. See tähendab, et Keskerakonnast endast ja Isamaast oli ära kukkumas nii palju hääli, et enam ei olnud 51 häält, mis oleks uue valitsuse sama koalitsiooniga püsti pannud,» selgitas ta. 

Kommentaarid (2)
Copy