Maia Sandule tõid presidendivalimistel võidu koroonapandeemia ja sajandi suurim põud, mis on pannud Moldova majanduse väga keerulisse olukorda. Ent nüüd oleks vaja korraldada erakorralised parlamendivalimised, sest tänase parlamendi põhjal progressiivset valitsust moodustada ei õnnestu, ütles Rahvusvaheliste Kaitseuuringute Keskuse uus juht Indrek Kannik Kuku raadio saates «Välismääraja».

Presidendivalimiste tuules ei maksa siiski ära unustada, et Moldova on parlamentaarne riik ning praegu on parlamendis napp enamus sotsialistidel. «On selge, et selles koosseisus mingit stabiilset ja läänemeelset või progressiivset valitsust moodustada ei õnnestu. Sandu taktika peaks olema jõuda presidendivalimiste lainel ja harjal erakorraliste parlamendivalimisteni ning nende kaudu moodustada paremkoalitsioon,» sõnas Kannik. 

Ta seletas, et veel mõned kuud tagasi poleks Sandule edu ennustatud. Ent Moldova on koroonaviiruse levikust ja majandusmõjudest üks kõige enam kannatada saanud Euroopa riike. Iga päev tuvastatakse umbes 1500 nakatunut Eestist vaid kaks korda suuremas riigis. Sellele lisaks andis sajandi suurim põud Moldova põllumajandusele sellel suvel suure hoobi. Sandul oli õnne, et vene valijatele pretendeerivad jõud ei saanud omavahel kokkuleppele, avas Kannik Sandu võidu tagamaid.

Kommentaarid (2)
Copy