Hans teeb ära nelja inimese töö

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kuna sõna «koroona» pole Hansu süsteemile veel tutvustatud, on Hans just seda sõna üles kirjutades erakordselt loominguline, märkis temaga igapäevaselt töötav vanemtoimetaja Anu Ilus.
Kuna sõna «koroona» pole Hansu süsteemile veel tutvustatud, on Hans just seda sõna üles kirjutades erakordselt loominguline, märkis temaga igapäevaselt töötav vanemtoimetaja Anu Ilus. Foto: Tairo Lutter

Sellest sügisest kirjutab kõik riigikogu suures saalis öeldu ajalukku Hans – riigikogu uus stenografeerimise süsteem. Ehkki Hans teeb vigu rohkem kui inimene, kirjutades nii, nagu parasjagu kuuleb ja teab, on tema kasutuselevõtt Toompeal asjatundjate sõnul ainumõeldav käik.

Koostöö Hansuga nõuab pidevat valmisolekut märgata enamat kui keelelisi vääratusi. Kuigi masin ja inimene võivad teha ühesuguseid kirjavigu, on masin tunduvalt järjepidevam, enesekindlam ja loomingulisem.

«Näiteks kui inimene teeb mingisuguse näpuvea, teeb ta seda ühe korra, sest lähtub kontekstist. Aga masin lähtub sellest, mida kuuleb,» rääkis Hansuga iga päev töötav vanemtoimetaja Anu Ilus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles