Digikultuur. Mis on ühist kultuuril ja tehisintellektil?

, Centre for the Study of Existential Risk ja Future of Life Institute kaasasutaja
Copy
Alicia Vikander 2014 aasta filmis «Ex Machina».
Alicia Vikander 2014 aasta filmis «Ex Machina». Foto: Kaader filmist

Tehisintellekti käsitatakse enamasti kategoorias «tööriistad», st tehisintellekt on midagi sellist, mida me saame kasutada oma seniste tegemiste toetamiseks või muutmiseks. Selline arusaam on asjakohane praeguse, nn kitsa tehisintellekti puhul, ent tuleviku laia tehisintellekti tuleks pigem mõista kategoorias «uustulnuk meie universumis».

Kujutame ette, et Maa poole on universumis teel mingi selgelt tehislik objekt, mida me läbi teleskoopide näeme, aga mille kohta suurt midagi ei tea. Võib oletada, et tegu on tulnukate või nende kätetööga. Sellises olukorras võib küll küsida, mida see tundmatu objekt – tuleviku tehisintellekt – võib teha meie senise ühiskonnakorralduse või kultuuriga, kuid vaevalt on see kõige pakilisem küsimus.

Eliezer Yudkowsky, kelle kirjutised mind ennast tehisintellekti teema juurde tõid, on analoogse situatsiooni kohta tabavalt kirjutanud: «Küsida üliintelligentsete masinate mõju kohta tööjõuturule on umbes sama, kui küsida, millist mõju avaldab Ameerika-Hiina kaubandussuhetele Kuu põrkumine Maaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles