JULGEOLEK ⟩ Jaanika Puusalu: digiriik vajab digipädevuste restarti (5)

Jaanika Puusalu
, Sisekaitseakadeemia nooremteadur
Copy
2014. aasta sügisel Eestit külastanud toonasele Ameerika Ühendriikide presidendile Barack Obamale kingitud ID-kaardi näidis.
2014. aasta sügisel Eestit külastanud toonasele Ameerika Ühendriikide presidendile Barack Obamale kingitud ID-kaardi näidis. Foto: Sander Retel

Küberruumi võimaluste küllus nõuab tähelepanelikku tehnoloogiakasutust ning kriitilist meelt sisu ja suhtlustooni valimisel, kirjutab Sisekaitseakadeemia nooremteadur Jaanika Puusalu.

Kui tehnoloogia arendamisele ja rakendamisel pannakse Eestis suurt rõhku, siis kasutajate digipädevuste suurendamisest kuuleme ebaproportsionaalselt vähe. Digiriigi elaniku digipädevus näib pigem isikliku oskuse ja huvi, mitte ühiskondliku heaolu ja turvalisuse küsimus. Samas sõltub tehnoloogia abil nii teavet hankiva kui ka eluks vajalikke toiminguid tegeva inimese kompetentsist, vähemalt kaude, nii ühiskonna sidusus kui ka (virtuaalne) turvalisus.

Digipädevus on rohkem kui tehnoloogia käsitsemise oskus ja sellele tuleb pöörata suuremat tähelepanu. Vaid terve elanikkonna digipädevuste suurendamine kindlustab, et tehnoloogia veelgi laialdasem kasutuselevõtt ei muuda ühiskonda hoopis mõjutustele vastuvõtlikumaks ja ohtudele avatumaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles