REGIONAALARENG ⟩ «Kaugtöö on 2030. aastal Kagu-Eesti suurim tööandja»

Kuldar Leis
, ettevõtja, üks Kuplandi algatajatest
Copy
Kuldar Leis
Kuldar Leis Foto: Sille Annuk

Külalised Tallinnast või ka väljastpoolt Eestit kiidavad Kagu-Eesti olustikku, loodust, rohelust ja rahulikkust. Seetõttu tahame oma piirkonna külalisi kauem siin hoida, kirjutab kaugtöövõrgustiku Kupland üks algatajatest Kuldar Leis.

Selline mõte jäi jõuliselt kõlama Tõrvas 2019. aasta augustis riigiametnike Kagu-Eesti välitööde kokkuvõtteks. Mõiste «kaugtöö» oli eri vormides paljude peas hõõgunud kui tuli tuha all, loometalgutel visati puid peale ja tuhk lendus. Üheks ajendiks oli «Kagu-Eesti mainekava alusuuringu» tõdemus, et kolme aasta jooksul on veerand kagueestlastest mõelnud siit ära kolimisele ‒ põhjuseks töökoha puudus.

Edasine on olnud kui ilus unenägu. Aasta hiljem, 2020. aasta suvel Kagu-Eesti kaugtöövõrgustik Kupland toimib. Võrgustiku arengul ei näi piire. Ma ei oleks nii ülevoolav, kui tegemist oleks vaid erasektori algatusega. Huvi korral käivadki ettevõtluses asjad kiiresti. Kuplandi puhul aga loodi Kagu-Eesti kaugtöökeskuste võrgustik, otsiti üles osapooled külalistemajadest loomemajadeni, kes tahavad kaugtöötajaid ja tööturiste vastu võtta. Kuplandi loomisse andsid panuse ettevõtjad, Põlvamaa, Võrumaa, Valgamaa arenduskeskused, kompetentsikeskus Tsenter ning rahandusministeerium, vägagi erinevad asutused, institutsioonid ja ettevõtlusvormid, millel on erinev liikumis-, bürokraatia- ja otsustuskiirus. Algatusega oli pidevalt seotud ligi 30 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles