Fookus ⟩ Eve Veromann: miks keelatakse taimekaitsevahendeid (7)

Eve Veromann
, Eesti Maaülikooli dotsent
Copy
Traktor pritsib noort maisipõldu pestitiididega, et umbrohud ei kasvaks liiga suureks ega hakkaks kultuurtaimega konkureerides
saaki mõjutama.
Traktor pritsib noort maisipõldu pestitiididega, et umbrohud ei kasvaks liiga suureks ega hakkaks kultuurtaimega konkureerides saaki mõjutama. Foto: Adobe Stock

Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonna instituudi taimetervise õppetooli dotsent Eve Veromann selgitab, miks keelustas Euroopa Liit mõnede taimekaitsevahendite kasutamise.

Eelmisel nädalal uudistes edastatud teave Euroopa Liidus kahe putukamürgi toimeaine – dimetoaadi ja tiaklopriidi – keelustamise kohta keskendus suures osas põllumeeste murele «mis nüüd siis saab?» ning ennustati teravilja hinna tõusu, sealhulgas ka lõpptoodete hindade tõusu tarbijale. Üldiselt jäi kõlama murelik toon, et «jälle keelatakse ära, aga asemele midagi analoogset ei pakuta» ja toit läheb tarbijale kallimaks.

Uudiste fookuses jäi paraku nõrgaks sõnum, miks need toimeained ära keelati. Euroopa Liidus lähtutakse taimekaitsevahendite toimeaineid hinnates rangelt teaduspõhisest lähenemisest ja riskihindamise võtmesõnadeks on tervise- ja keskkonnaohutus. Riskihindamine viiakse läbi Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) ja liikmesriikide vastavate ametite koostöös ning enne toimeainete keelustamist või preparaatidele kasutamislubade andmist või nende pikendamist viiakse läbi põhjalikud uuringud, sh ka labori- ja põldkatsed ning töötatakse läbi asjakohane avaldatud kirjandus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles