FOOKUS WHO: Covid-19 kriisi tervisemõjud selguvad tulevikus

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Kõrge koroonasuremusega riikides oli kevadine kriisiolukord seotud haigusjuhtude kiire tõusu ajal tekkinud intensiivravikohtade ja vajalike oskustega personali puudusega.
Kõrge koroonasuremusega riikides oli kevadine kriisiolukord seotud haigusjuhtude kiire tõusu ajal tekkinud intensiivravikohtade ja vajalike oskustega personali puudusega. Foto: Davide Fracassi/umapress.com/Scanpix

Augusti lõpus avaldas Maailma Terviseorganisatsioon WHO oma kodulehel riikide seas läbi viidud küsitluse kokkuvõtte, kuidas Covid-19 pandeemia mõjutas neis 25 tähtsama tervishoiuteenuse pakkumist, millised olid teenuste katkemise põhjused ja kuidas riigid püüdsid teenuseid taas toimima saada. Küsimustik saadeti 159 riigile, vastuseid laekus maist juulini 105.

Enim raporteerisid riigid Covid-19 pandeemia õppetundidena, et tulevastes kriisides hakkama saamiseks tuleb täiendada kirjalikke juhiseid ja parandada spetsialistide väljaõpet vajaliku tehniliste vahendite baasi loomiseks. Suurendada on vaja isikukaitsevahendite varusid ja tervishoiutöötajate arvu. Juurutada tuleb tänapäevased infektsioonikontrolli juhendid, läbi mängida riskistsenaariumid, luua kriitilistes olukordades operatiivse info jälgimise ja jagamise tugi ning luua võimalused kaugteenuste pakkumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles