Tsipe Aavik: põllumajandusmaastikke ohustab elurikkuse kadumine (2)

Tsipe Aavik
, taimeökoloog ja ökofüsioloog
Copy
Mis ühele umbrohi, see teisele elupaik. Hävitades põllumajandusmaastikest õiteilu ning paljudele putukatele sobivad püsiva taimestikuga elupaigad, kaotame ka toidutootmise jaoks olulised tolmeldajad ja põllumajanduskahjurite looduslikud vaenlased.
Mis ühele umbrohi, see teisele elupaik. Hävitades põllumajandusmaastikest õiteilu ning paljudele putukatele sobivad püsiva taimestikuga elupaigad, kaotame ka toidutootmise jaoks olulised tolmeldajad ja põllumajanduskahjurite looduslikud vaenlased. Foto: Iris Reinula

Euroopa Liidu uue eelarveperioodi põllumajandustoetuste plaanimisel tuleks teha targemaid valikuid. Tartu Ülikooli vanemteadur Tsipe Aavik mõtiskleb, kas ikka oleme põllumajanduskeskkonna hoidmiseks andnud endast parima.

Keskkonnasõbraliku majandamise meetme suur populaarsus Eesti põllumeeste seas ning mahepõldude osakaal, mis on Euroopa üks suuremaid, osutab justkui põllumajanduskeskkonna üha jätkuvale paranemisele.

Statistika põhjal oleme Euroopas pestitsiidide turustamise poolest skaala madalamas otsas. Elurikaste niidukoosluste leidumine Eestis on aidanud kujundada muljet meie põllumajandusmaastike suurest mitmekesisusest. Või on meil siiski arenguruumi põllumajanduse negatiivsete keskkonnamõjude vähendamiseks?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles