Erkki Koort: «Mordori silm» Valgevene kohal (3)

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Juba neljandat nädalat kestavad Valgevene linnade tänavatel protestiaktsioonid, vastukaaluks suureneb tänavatele toodavate jõuametnike hulk. Paraku ei võta need kuulda isegi väärikamas eas naiste veenmistööd.
Juba neljandat nädalat kestavad Valgevene linnade tänavatel protestiaktsioonid, vastukaaluks suureneb tänavatele toodavate jõuametnike hulk. Paraku ei võta need kuulda isegi väärikamas eas naiste veenmistööd. Foto: Sergei Bobõlev/TASS/Scanpix

Varssavi pakti järglasühenduse Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni lepe näeb ette, et liikmesriiki tuleb abistada kõigi vahenditega. Vajadusel saab Venemaa alliansi ühtsuse proovile panna just koostöös Valgevene sõjaväega, ütleb julgeolekuekspert Erkki Koort.

Valgevenes on laias laastus võimalikud kolm stsenaariumi. Esiteks, praegune president Aljaksandr Lukašenka lahkub ja demokraatiameelsed jõud võidavad. Teiseks, Lukašenka jääb ikkagi võimule. Kolmandaks, Venemaa sekkub otsustavalt ning toob võimule oma juhi või siis liidab riigid.

Pole mingit kahtlust, et esimene stsenaarium on kõige ebatõenäolisem ning rääkida täna Lukašenkast kui endisest riigipeast ei ole asjakohane. Kuigi Lukašenka näis vahepeal kohkunud, siis nüüd käib ta, automaat käes, oma palee ees korda valvamas, meenutades kuvandilt pigem Lõuna-Ameerika narkokartelli juhti või Aafrika sõjaväelise hunta etteotsa saanud mässulist majorit. Ometigi ei saa kaugeltki öelda, et tema võim piirdub ainult presidendi residentsiga. Inimesed on endiselt vangis ning neid pekstakse ja piinatakse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles