Valgevenes president Aljaksandr Lukašenka vastu tänavale tulnud inimesed näitavad valgevene rahvustunde olulisust ning rahva enese valmisolekut organiseeruda, ütles Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson Kuku raadio saates «Nädala tegija». See pakub presidendile ja jõustruktuuridele palju peavalu, sest hoolimata vägivalla kasutamisest ei ole inimeste protestimeelsus vaibunud. Küsimuseks on Venemaa võimalik sekkumine.

Mihkelson tõi välja, et kuigi mitmed Valgevene opositsiooniliidrid on paistnud varasemalt silma venemeelsete seisukohtade või sidemetega Venemaaga, ei saa praeguseid rahutusi pidada Venemaa mahhinatsioonideks või mitmetasandiliseks mõjutustegevuseks. Tänases maailmas ei saa rahva meelsust lõpuni kontrollida. President Aljaksandr Lukašenka on viimase kümne päeva jooksul korduvalt interneti kinni pannud, lootuses, et protesteerijad ei suuda siis enam oma tegevust koordineerida. See on ikkagi toimunud ning džinn on pudelist välja lastud, sõnas Mihkelson. 

Märgiline on valgevene rahvustunde tähtsus praegustes protestides. Tänavatele tullakse punavalge rahvuslipu all, mis Valgevenes võeti kasutusele 1918. aastal ning 1990. aastate alguses enne seda, kui Lukašenka lipu ära keeras.

Kommentaarid (4)
Copy