Valgevenes vahele jäänud Wagneri palgasõdurid on Vene huvide eest võidelnud Ukrainast Kesk-Aafrika Vabariigini (5)

Vikki Perijainen
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Valgevene president Lukašenka kohtub sisekaitseametnikega.
Valgevene president Lukašenka kohtub sisekaitseametnikega. Foto: NIKOLAI PETROV / POOL/EPA/Scanpix

Eile arreteeriti Valgevenes 32 palgasõdurit kurikuulsast vene erasõjaväest Wagner Group. Wagner on ennegi seisnud Vene huvide eest eri riikides, võimaldades Putinil hoida konfliktidega näilist distantsi ja vältida otsest vastutust. Samas võib Wagneri palgasõdurite kohalolek Valgevenes olla Lukašenkale kasulik.

Kohalikus sanatooriumis puhanud Vene kodanikud tõmbasid kohalike tähelepanu turistidele tavapäratu käitumisega – nimelt ei tarbinud mehed alkoholi. Lähemal uurimisel hakkasid Valgevene võimud kahtlustama, et tegu on Vene erasõjaväe Wagneri Group liikmetega. Mehed arreteeriti ja täna said nad ametliku süüdistuse terroriaktide plaanimises. Valgevene sisekaitseorganite andmetel on riiki sisse toodud kokku 200 Wagneri sõdalast. 

Teooriaid on mitmeid

Valgevenes 26 aastat võimul olnud president Lukašenka loodab 8. augustil toimuvatel presidendivalimistel võita presidendikoha kuuendat korda, ent juba kaks kuud kestnud protestilaine ei paista hääbuvat. Tema uued hüüdnimed on Saša Kolm Protsenti (väidetavalt tema toetusreiting), Keefir (rasvasisaldus 2,5 protsenti) ning Prussakas. Samal ajal on rahva toetust kogunud presidendikandidaat Svetlana Tsihhanovskaja, kelle põhiline valimislubadus on vabastada kõik poliitvangid ja korraldada uued valimised.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles