Naaberriik Soome kuulutas eriolukorra välja Eestist neli päeva hiljem, kuid soovitusi ja piiranguid hakati sisse viima samal ajal, ütles Kuku raadio saates «Välismääraja» ajakirjanik Marjo Näkki. Välispoliitika ekspert Kristi Raik märkis, et Soomes jälgitakse kõikide kriisitegevuste puhul hoolikalt põhiseadusest kinni pidamist.

«See, et piir [Eesti ja Soome vahel] on kinni, on sümboolselt väga kurb ja märgiline. Süvendab tunnet, et meil on käsil mingi ajastu lõpp. Viimased 30 aastat piiride ületamine Euroopas on muutunud kogu aeg lihtsamaks ja tavapärasemaks. Piirid on muutunud peaaegu nähtamatuks. Ma usun küll, et Euroopa Liidu raames nii pea kui võimalik inimeste vaba liikumine taastatakse, aga päris endisesse olukorda me tagasi ei lähe,» mõtiskles Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik. 

Kui Eesti kuulutas eriolukorrda välja 12. märtsil, siis Soome tegi seda alles neli päeva hiljem. Samas olid esimesed soovitused mõlemas riigis sama kaaluga, tõi välja Soome ajakirjanik Marjo Näkki. Uusmaa maakond pandi kinni, sest seal oli Austrias suusatamas käinute tõttu nakatunute osakaal märksa suurem kui mujal. Tänaseks on Uusmaa uuesti lahti tehtud. 

Avalik arutelu riigiasutuste tegevuste üle näitab Raigi sõnul seda, et Soomes jälgitakse väga hoolikalt, et ka kriisitingimustes järgitaks põhiseaduslikku korda ja võimupiirangutest kinni pidamist. 

Näkki möönis, et kuigi soomlased on seni olnud tublid, kuid on näha piirangutest tüdimist. Seetõttu võib karta ka uusi nakatumiskoldeid, sest lihavõtete ajal liikusid inimesed palju ringi. 

Kui piirangud peaksid kestma kokku kolm kuud, võib Soomet oodata ees 5,5-protsendine majanduslangus, seletas Raik. Pool aastat piiranguid tooks kaasa 12-protsendise languse. Tekib küsimus, kas ka edaspidi on raha Soome heaoluühiskonna säilitamiseks. Tugev turvavõrgustik oli juba enne vananeva elanikkonna tõttu suure surve all. 

Mõne eksperdi hinnangul võib oodata, et ka Soomes jõutakse haigestumis- ja surmanumbrites Rootsi järele, see lihtsalt toimub pikema aja jooksul. Kogu ühiskonda pole võimalik nii kaua kinni hoida, et viiruse levik üle läheks. Kui maikuus hakatakse piiranguid vähendama, toob see tõenäoliselt kaasa uute haigestumiste kasvu. Sama debatti peetakse kõigis Euroopa riikides, sest lihtsaid valikuid ei ole. 

Kommentaarid
Copy