FAKTIKONTROLL ⟩ Kas Bolt on «üks Eesti suurim maksumaksja»? (13)

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Bolti auto Tallinnas
Bolti auto Tallinnas Foto: Eero Vabamägi

Postimehe faktikontroll võtab luubi alla ühiskondlikus arutelus esitatavaid faktiväiteid, mille paikapidavus pole ilmselge.

«Bolt on üks suurim Eesti maksumaksja ja lisaks pea ainus ükssarvik ehk miljardi ettevõte, kelle peakorter asub Eestis.»
Andrus Ansip
(16.04.2020, Delfi)
0%
Tõde moonutav väide
100%

Postimehe faktikontrollid lõppevad ühega seitsmest võimalikust hinnangust:

ÕIGE: väide vastab tõele.

PIGEM ÕIGE: väide on tõene mööndusega.

EKSITAV: väide on tõene, aga esitatud tõde moonutaval viisil.

KAHTLANE: väitja ei ole pakkunud tõestust olukorras, kus seda on mõistlik eeldada.

PIGEM VALE: väide on vale mööndusega.

VALE: väide ei vasta tõele.

JAMA: väide on jabur.

Näita vähem Näita rohkem Faktikontroll

Bolti kaasasutaja Markus Villig on Facebookis välja toonud, et tema ettevõte on tööjõumaksude tasumise mahult olnud tänavu I kvartalis 19. kohal. See väide paistab olevat aluseks ka paljudele teistele Bolti kaitsjatele.

Sama postituse kommentaaris arvas kommunikatsioonispetsialist Rain Teinmann: «Ma tooks täiendavalt välja, et Eesti erakapitalil põhinevad neist ainult 4: Hansatee, Transferwise, Selver ja Bolt. Ülejäänud on kas riigi haldusfirmad või Rootsi ettevõtted, kes viivad kasumi süstemaatiliselt Eestist välja.»

Pole samas selge, miks viitab Bolt ainult tööjõumaksudele, mitte riiklikele maksudele laiemalt (sh käibemaks, aktsiisid).

Kokku maksis Bolt Technology OÜ esimeses kvartalis 5,4 miljonit eurot, millega on nad enim maksvate riigile mitte kuuluvate äriühingute nimistus 42. kohal.

Bolti märkus

Pärast käesoleva faktikontrolli avaldamist võttis meiega ühendust Bolti kõneisik, kes juhtis tähelepanu, et maksu- ja tolliameti andmetes toodud tulp «riiklikud maksud» ei sisalda tööjõumakse, kuigi ameti vastavalt lehelt jääb selline mulje.

Sellisel juhul on Bolt maksnud I kvartalis makse pisut üle 5,4 miljoni euro, nagu ka loos praegu kirjas (mitte 2,8 miljonit, nagu varem).

Faktikontrolli hinnangut käsitletud väitele see täpsustus ei muuda.

Varem oli käesoleva loo lõpulõiguks: «Ilmestamiseks: 2020. aasta riigieelarve tuludeks on planeeritud 11,8 miljardit eurot. Kui korrutada riigilt 50 miljonit laenu palunud Bolti I kvartali maksud neljaga, tuleb kokku 11,2 miljonit ehk alla 0,1 protsendi planeeritavatest riigi tuludest.»

Tegelikult on kõnealune protsent sel juhul pisut rohkem kui 0,18.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles