Kaardid ⟩ Ohuks on viirusekollete levik linnast maale (2)

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Nakatunute arv maakondades tuhande elaniku kohta,
SARS-CoV-2 positiivse tulemuse saanud testitud sissekirjutuse alusel, 23.03.2020.
Nakatunute arv maakondades tuhande elaniku kohta, SARS-CoV-2 positiivse tulemuse saanud testitud sissekirjutuse alusel, 23.03.2020. Foto: Evelyn Uuemaa

Postimehe ja Teaduste Akadeemia nõukoja liige Tiit Tammaru märkis, et suureks ohuks viiruse levikul on nakkuskollete edasi kandumine linnast maale. 

Ajalooliselt on pandeemiate leviku ajal näha, et nakkuskolde tekkimisel linnad tühjenevad ning kellel on võimalus, need lähevad maale peitu. Uus koroonaviirus tõenäoliselt ei sütita masside lahkumist. Ent ohuks võib olla ka mõne üksiku viirusekandja ettevaatamatu käik maapoodi või tanklasse, et viirus leviks senistest suurimatest kolletest Tallinnast, Kuressaarest ja Võrust laiali.

Koroonaviiruse suurimaks riskirühmaks on vanemaealised inimesed, kelle seas haigus lööb välja tugevamalt. Eestis on omavalitsusi, mille elanikkonnast moodustavad vanemaealised üle kolmandiku. 

Evelyn Uuemaa Tartu ülikooli geograafia osakonnast valmistas ette kaardid, millised maakonnad ja omavalitsused võivad olla kohaliku viiruskolde tekkest kõige haavatavamad.

60-aaastaste ja vanemate osakaal kohalikes omavalitsustes.
60-aaastaste ja vanemate osakaal kohalikes omavalitsustes. Foto: Evelyn Uuemaa
60-aastaste ja vanemate inimeste osakaal maakondades.
60-aastaste ja vanemate inimeste osakaal maakondades. Foto: Evelyn Uuemaa

Interaktiivne kaart vanemaealiste elanikkonna osakaalu ja viiruse leviku võrdlemiseks Evelyn Uuemaa ja Alexander Kmochi käe alt on leitav SIIT.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles