Iren Lipre: digihiidude offshore-maailm on muutumises

Copy
Iren Lipre (paremal)
Iren Lipre (paremal) Foto: Deloitte

Eestil on aeg kujundada selgem seisukoht Google'i, Facebooki ja teiste digihiidude maksustamise osas, kirjutab Deloitte Advisory maksuosakonna juht Iren Lipre.

Eestis kehtib praegu maksurahu – seda rõhutas mullu võimule tulnud koalitsioon ning seni on see paika pidanud. Siiski on valdkondi, kus me ei saa ignoreerida rahvusvahelisi arenguid, mis muudavad ettevõtlus- ja konkurentsikeskkonda ning nõuavad varem või hiljem, et ka meie maksusüsteem nendega kaasa läheks.

Digirevolutsioon on ajalugu ning nüüd toimub selle valdkonna loomulik legitimeerimine. Maksude küsimus on viimasel ajal laiema avalikkuse tähelepanu all seoses USA ja Prantsusmaa konfliktiga digimaksu kehtestamise pärast USA digihiidudele, mida praegu lahendatakse riikide vahel kõrgeimal tasemel.

Konflikti taustaks võib muuhulgas pidada Google’i kohtuasja, mille tulemusel maksab digigigant nüüd Prantsusmaa võimudele kokkuleppe järgi ligi miljard eurot trahvi ja aastatel 2005–2018 maksmata jäänud makse kohalike kasutajate toel teenitud müügitulu pealt. Kokkulepet kommenteerides nentis ka Google’i esindaja, et tegelikult oleks ka ettevõtjate jaoks parim lahendus rahvusvaheline koordineeritud digimaksureform, mis tagaks õigusselguse. Seega ei ole juba ammu enam küsimus selles, kas digimajandus vajab maksustamiseks erireegleid, vaid selles, kuidas seda täpsemalt teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles