Tarun Gidwani: India võitleb iga hinge eest

Tarun Gidwani
, kolumnist
Copy
Tarun Gidwani.
Tarun Gidwani. Foto: Erakogu.

Indiast tehakse uue seadusandlusega hinduistlik riik, kus muslimeid koheldakse vähem väärtuslikena, kirjutab Indiast pärit Tartu Ülikooli filosoofiadoktorant Tarun Gidwani.

Kui mõni juhtpositsioonil olev minister ütleks migrantidest rääkides, et «need sisseimbujad hävitavad termiitide kombel riiki», peaks see andma märku, et ajad on keerulised. 2019. aasta detsembris võeti Indias vastu seadus, mis sellist arusaama peegeldab. Seetõttu jäävad möödunud jõulud inimestele meelde kui tume aeg riigi ajaloos. Seni on seadust taunivates protestides surma saanud 26 inimest.

Kes on kodanik?

Et edaspidist segadust vältida, alustame kahest olulisest punktist: kuidas mõista krüptilisi lühendeid CAA ja NRC. CAA (Citizenship Amendment Act) ehk kodanike seaduse vastuvõtmisel anti kõigile India naaberriikide kodanikele, kes ei ole islamiusulised, õigus taotleda India kodaniku staatust juhul, kui nad saabusid riiki enne 2015. aastat. Seadus pani aluse NRC (National Register of Citizens) ehk riikliku kodanikuregistri loomisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles