Herman Kelomees: Lüganuse vürstiriik (25)

Herman Kelomees
, arvamustoimetaja
Copy
Herman Kelomees
Herman Kelomees Foto: Mihkel Maripuu

Aasta koolijuhi tiitliga pärjatud Heidi Uustalu vallandamine Kiviõli 1. keskkooli direktori ametist tõi Lüganuse vallavalitsuse ette protestima sajad koolipere liikmed. Kogu sündmust on saatnud õpilaste, vanemate, õpetajate ja Eesti haridusüldsuse suur pahameel, sest juhtum algas tühiasjast: koolis pidas käputäis Reforminoori samasse erakonda kuuluva direktori loal koosolekut.

Valla põhjendused kooli poliitilise neutraalsuse rikkumises on ebasiirad. Kool peab tõesti poliitiliselt neutraalne olema, aga kuni direktor pole lisaks Reforminoortel koolis koosolekut pidada lubamisele keelanud sama tegevust mõne teise erakonna esindajatele, on neutraalsus ka tagatud. Vald pole suutnud viidata ei seadusele ega muule reeglile, mis vallandamist õigustaks.

«Mis iganes valdkonnast me räägime, kui töösuhe ei laabu, puuduvad omavaheline pingevaba koostöö ja usaldus, ei saa eeldada, et tööandja on kohustatud silma kinni pigistama ja probleemist mööda vaatama,» ütles Lüganuse vallavolikogu Isamaa fraktsiooni juht Marja-Liisa Veiser. Tundub, et adekvaatsema selgituse puudumisel on Veiser laenanud Uustalu vallandamise põhjenduse endiselt maaeluministrilt Mart Järvikult, kes vabastas umbes samade sõnadega tema ebaeetilise tegevuse peale kaevanud kantsler Illar Lemetti. Mõlemal juhul saab rääkida kõrgelt hinnatud ja pädevate, aga ebapädevatele võimukandjatele ebamugavatest inimestest meelevaldsest vabanemisest.

PÄEVA KOMM

Teenekat ja end tõestanud inimest süüdistatakse poliitilistel motiividel ebaeetiliselt käitumises, kuigi just sellega tegeleb Lüganuse vallavõim.

Veiser jätkab: «Esmatähtis on tagada õpilaste heaolu silmas pidades koolis rahumeelne ja turvaline õpikeskkond ning see, et jätkuks tavapärane õppetöö.» Et võimeka direktori vallandamist keset õppeaastat peetakse rahuliku ja tavapärase õppetöö tagamiseks, näitab kõigi muude asjaolude kõrval, kuidas Lüganuse vald on saanud hakkama ühe viimase aja kõige käpardlikuma sooritusega koolipidamises.

Üks valla kasutatud võitlusvõtetest on lausa õel. Lüganuse vallavanem Viktor Rauam süüdistab täiskasvanuid laste kaasamises poliitilistesse aktsioonidesse, pidades silmas vallamaja ees toimunud meeleavaldust. Kehva koolipidaja tunnus on seegi, kui ei mõisteta, et ka noor inimene on võimeline iseseisvalt mõtlema ning tal on elementaarne õiglustunne.

Probleemi juured ulatuvad keskerakondlasest riigikogu liikme ja Lüganuse vallavolikogu esimehe Dmitri Dmitrijevini, kes soovib teha Lüganuse vallast samasugust vürstiriiki, nagu on Jõhvi vald tema kolleegile Martin Repinskile. Kõige masendavam on kogu asja juures omavalitsuse silmakirjalikkus. Teenekat ja end tõestanud inimest süüdistatakse poliitilistel motiividel ebaeetiliselt käitumises, kuigi just sellega tegeleb Lüganuse vallavõim.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles