Kert Kingo lubab avalikustada tõe (9)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Kert Kingo ja Jakko Väli
Kert Kingo ja Jakko Väli Foto: Postimees.ee

Riigikogu ees silmagi pilgutamata valetanud ja selle eest IT-ministri kohalt taganema sunnitud EKRE juhtpoliitik Kert Kingo lubas avalikustada tõe selle kohta, kuidas sai kõiki personalivaliku reegleid eirates tema kui ministri poliitiliseks nõunikuks inimene, kellega ta ise ega ükski partei juhtfiguuridest sel teemal polnud kohtunud.

Kingo kirjutas oma Facebooki seinal vastuseks Postimehe ajakirjaniku küsimusele, et avalikustab tõe siis, kui selleks on sobiv aeg. Hiljem ta küll kustutas selle vastuse, asus ajakirjanikku süüdistama provokatiivsete küsimuste esitamises ning nimetas tema käitumist häbiväärseks.

Kingo väitis 21. oktoobril IT-ministrina riigikogu ees esinedes, et [endine Tallinna TV saatejuht - toim] Jakko Väli pole ükski sekund ega ükski hetk tema nõunik olnud. Veelgi enam, Kingo valetas rahvasaadikutele, et ei ole Jakko Väliga kohtunud ega rääkinud nõunikuks saamise teemal. Tegelikult oli Kingo teinud juba 17. oktoobril MKMi personaliosakonnale esildise Jakko Väli palkamiseks ning päev hiljem sõlmis Väliga ka töölepingu.

Tõe väljaselgitamise teemasse sisenes – talle omaselt seksistliku alatooniga – eile ka Jakko Väli ise, kes soovitas ajakirjanikul ennast rahuldada mujal kui Kert Kingo Facebooki seinal.

Teatavasti jäi Jakko Väli Kert Kingo nõuniku kohast ilma juba enne esimest tööpäeva, sest kukkus võidueufoorias Facebookis räuskama ning solvas riigikogu liikme Peeter Ernitsa seinal endist poliitikut ja praegust Teenusmajanduse Koja nõukogu liiget Evelyn Seppa sõnadega «keegi sulle enam taha panna ei taha, suhu võtta ei soovi».

Kingo teatas seejärel, et Väli ikka ei saa tema nõunikuks. Kuidas ta Väliga lepingu sõlmimiseni jõudis, on aga siiani suur müsteerium – Väli suunamist sellele kohale on kategooriliselt eitanud ka EKRE juhid.

EKRE ei pidanud Kert Kingo valetamist riigikogu ees sedavõrd suureks häbiteoks, et oleks ta eemaldanud erakonna juhatusest või keelitanud teda loobuma riigikogusse naasmast. Eile lubas Kingo, et teeb riigikogu õiguskomisjoni liikmena kõik selleks, et tõde ja selgus saabuks ka küsimuses, kas Eesti prokuratuur on poliitiliselt kallutatud.

Jakko Väli on tema Facebooki kannete andmeil lahkunud Eestist Itaaliasse Bergamosse ning alustanud seal kellegagi kooselu. Arstid on tal tema kannete andmeil soovitanud sotsiaalmeediast hoiduda. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles