Reitingud: Reformierakonna mäekõrgune edu püsib, sotside toetus pöördus tõusule (15)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Andrus Peegel

Kui Kantar Emori möödunud nädalal avaldatud uuring näitas Reformierakonna populaarsuse kahanemist, siis Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati küsitluse järgi püsib Reformierakonna populaarsusnäitaja stabiilselt kõrgel. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,9, Keskerakonda 23,9 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 15,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

 

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 22. oktoobrist 15. novembrini ning kokku küsitleti 4009 valimisealist Eesti kodanikku. Kolme populaarseima erakonna toetus on sarnasel tasemel püsinud juba alates septembri algusest. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,7 ning Isamaa 6,3 protsendiga. Mõlema erakonna toetus oli pikalt langustrendis, mis praeguseks on peatunud. 

Eesti 200 toetus on 4,5 protsendi peal ja rohelistel 2,9 protsenti. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,1 protsenti vastajatest ning opositsioonierakondi 43,6 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui ka lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles