Fotod: president Kersti Kaljulaid kohtus ELi järgmiste juhtidega

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
President Kersti Kaljulaid ja ELi  järgmine president Ursula von der Leyen.
President Kersti Kaljulaid ja ELi järgmine president Ursula von der Leyen. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Kersti Kaljulaid, kes on täna töövisiidil Brüsselis, kohtus pärastlõunal Euroopa Komisjoni järgmise presidendi Ursula von der Leyeni ning Euroopa Ülemkohtu järgmise eesistuja Charles Micheliga.

Arutelu von der Leyeniga keskendus kliimaküsimustele, Euroopa Liidu eelarvele ja järgmise rahastusperioodi põhimõtetele, aga ka julgeolekuküsimustele. Valitud president von der Leyen tundis sisulist huvi ka Eesti e-riigi ja digilahenduste vastu, samuti arutati Kolme Mere Algatuse temaatikat, mille järgmine tippkohtumine toimub juunikuus Tallinnas.

President Kersti Kaljulaid kohtus ELi uute juhtidega.
President Kersti Kaljulaid kohtus ELi uute juhtidega. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

«Kliimaneutraalse majanduse poole liikumisel on oluline reguleerida ka kolmandatest riikidest Euroopa Liitu tuleva energia maksustamine, et vältida nn «musta» energia ebaausat konkurentsieelist. Mis puudutab järgmist eelarveperioodi, siis oluline on seada sihid ambitsioonikalt ja rõhutades strateegilisi eesmärke, mitte lihtsalt eelmist eelarvet üle võttes natuke kohendada,» sõnas president Kaljulaid pärast kohtumist.

Ligi pooleteisetunniseks veninud kohtumisel Charles Micheliga keskenduti nii Euroopa Liidu välispoliitilistele väljakutsetele, muuhulgas ka ühenduse ja liikmesriikide suhetele Venemaaga, kui ka taaskord EL järgmisele eelarveperioodile.

President Kaljulaid tõstatas Euroopa Liidu laienemise, mis peab jätkuma. «Lääne-Balkanile tuleb saata sõnum selle kohta, et protsess jätkub. Põhja-Makedoonia ja Albaania kõrval tuleks julgustada ka neid Idapartnerlusriike, kes selleks rohkem valmis on,» lisas Eesti riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles