Haruldane sümptom peopesadel, mis viitab peaaegu alati vähile

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Foto: Miyashiro and Sanches, NEJM, 2019

73-aastane naine pöördus nahakliinikusse peopesadele ilmnenud valulike nahakahjustuste tõttu. Tuli välja, et tegu oli vaid ühe märgiga paljudest, mis näitasid, et naise tervisega on midagi lahti.

Samuti oli naisel juba aasta aega kestnud köha ning ta oli viimase nelja kuu jooksul kaotanud viis kilogrammi, kirjeldati ajakirjas The New England Journal of Medicine juhtumikirjelduses. 

Selgusetu kaalu langus ja köha, mis ei parane, on murettekitavad sümptomid igaühele. Patsiendi haigusriski suurendas aga asjaolu, et naine oli iga päev 30 aasta jooksul paki sigarette suitsetanud. Siiski ei olnud need ohumärgid teda kliinikusse toonud. Pigem tegid seda veidrad muutused kätel ning valu ja sügelus, mis nendega kaasnes.

Artiklis kirjeldati, et arstid nägid naha eraldumist käejoontel ning velvetriide taoliseid laike nahapinnal. Reljeefsete pikitriipudega kaetud velvetriiet meenutav nahk peopesadel viitab haruldasele haigusele, mida tuntakse inglise keeles tripe palmsi ehk triibuliste peopesade nime all. Ladina keeles acanthosis palmariseks kutsutav nahahaigus tekib siis, kui nahk muutub hüperpigmentatsiooni tõttu ebanormaalselt tumedaks või pakseneb.

Haigust iseloomustavad reljeefsed pikitriibud ning naha eraldumine käejoontelt.
Haigust iseloomustavad reljeefsed pikitriibud ning naha eraldumine käejoontelt. Foto: Miyashiro and Sanches, NEJM, 2019

Velvetitaoline pealispind ei pruugi alati sügelik või valutav olla. Samuti on nahamuudatuste kindel põhjus teadmata. Käejoontel tekkivat naha eraldumist seostatakse mingisuguse sisemise kahjustusega. Küll aga on 90 protsenti nahahaiguse diagnoosidest esinenud koos vähiga. Kõige tihedamini kaasneb nahahaigus koos teiste muutustega nahal ning kopsu- või maovähiga. 73-aastase vähipatsiendi puhul paljastas nahahaigus ebanormaalsed muutused kopsudes. Biopsiaga leiti adenokartsioom ja naine läbis keemia- ja kiiritusravi.

Ravida saab vaid nahahaiguse algpõhjust

Nahasümptomile ravi ei ole leitud, kuid see võib paraneda, kui vähi või muu haigusliku põhjuse ravimisega. Siiski ei taandunud selle patsiendi nahakahjustused keemiaravi ega karbamiidikreemiga. Kuus kuud pärast seda, kui patsient esimest korda nahakliinikusse sattus, nägid arstid, et vähk oli edasi arenenud. Juhtumikirjelduse ajaks alustas naine teise keemiaravi kuuriga ning pole teada, kuidas ravi toimis.

Arstid tahavad rõhutada, kui tõsiselt selle nahahaiguse ilmnemisse tuleb suhtuda. Üle 40 protsendil patsientidest, kel esineb taoliste sümptomitega nahahaigus, oli varem diagnoositud pahaloomuline vähkkasvaja, leiti 1989 tehtud vaatlusuuringus. Seetõttu peaksid kõik, kel selline nahaseisund avastatakse, läbima täieliku pahaloomulise kasvaja diagnostika, eriti tuleks tähelepanu pöörata kopsu- ja mao kartsinoomile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles