Vahur Kollom: lasteaia kohatasu ja silmakirjalikkus

Vahur Kollom
, Vabaerakond
Copy
Vahur Kollom
Vahur Kollom Foto: Mats Õun

Sel ajal, kui riigi suurim opositsioonierakond annab turmtuld valitsuse ministrite pihta, toimub tartlaste jaoks taamal veel midagi huvitavat. Nimelt tegi Reformierakonna fraktsioon Tallinna volikogus ettepaneku kaotada lasteaia kohatasu järgmise aasta 1. septembrist. Üks Reformierakonna lubadusi riigikogu valimistel oli ju tasuta lasteaiakoht.

Meenutagem, et täpselt sama lubasid valimistel Vabaerakond, sotsiaaldemokraadid, EKRE ja Keskerakond. Ainult erakond Isamaa oli/on tasuta lasteaiakoha vastu. Põhimõtteliselt saaks asja riigikogu tasandil kenasti ära lahendada, sest vajaliku muudatuse tegemiseks on hääled enamgi kui koos. Kuid kahjuks pole märganud ühtegi erakonda seal enda antud lubaduse eest seismas. Kas tõesti jälle bluffisid?

Järgmisel aastal ootab lapsevanemaid Tartus taas ees lasteaia kohatasu tõus. Ei ole vist enam uudis, et Tartus on üks kõrgemaid lasteaia kohatasusid Eestis. Seaduse järgi on võimalik lapsevanematelt küsida lasteaia kohatasu kuni 20 protsenti eelneval kalendriaastal kehtinud vabariigi valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast. Tartu linnavõim küsib 15 protsenti eelmise aasta alampalgast, mis tähendab, et aastal 2019 on summaks 75 eurot.

Seoses kuupalga alammäära tõusuga muutub järgmisel aastal ka lasteaia kohatasu suurus ja lapsevanem peab välja käima juba 81 eurot. Ületuleval aastal prognoosi järgi isegi 87 eurot.

Praegu mõjub Reformierakonna käitumine ikka eriti silmakirjalikuna, kui ühes Eesti otsas opositsioonis olles seistakse oma valimislubaduse täitmise eest ja kohas, kus ollakse reaalselt võimul, ei tehta lubaduse täitmise nimel mitte midagi.

Vabaerakond ja valimisliit Tartu Heaks on korduvalt juhtinud tähelepanu kõrgele lasteaia kohatasule. Rahvaalgatuse keskkonnas on üleval petitsioon kohatasu tõusu peatamiseks Tartu lasteaedades.

Samuti esitas valimisliit Tartu Heaks Tartu volikogule eelnõu, et siduda alampalgast lahti lapsevanema poolt munitsipaallasteaias või -hoius käiva lapse eest makstava tasu suurus. Valimisliidu ettepanekut ei toetatud ja Tartu kannab endiselt riigis ühe kõrgema lasteaia kohatasuga linna tiitlit.

Kuidas olukorda lahendada? Esiteks nõuab igasuguse kulusid tekitava lubaduse täitmine lisarahastust. Oluline on märkida, et alusharidus on siiski hariduse üks osa. Kahjuks on põhirõhk tänasel päeval endiselt suunatud peamiselt tasuta kõrgharidusele. Kas ei peaks laiemalt üle vaatama hariduse rahastamisega seotud küsimusi? Miks peab lapsevanema omaosalus alushariduses olema nii suur?

Teiseks, küsimus on kohaliku omavalitsuse juhtide prioriteetides. Kas tõesti on Tartu linnavõimul raske lasteaia kohatasu lahti siduda alampalgast? Praegu mõjub Reformierakonna käitumine ikka eriti silmakirjalikuna, kui ühes Eesti otsas opositsioonis olles seistakse oma valimislubaduse täitmise eest ja kohas, kus ollakse reaalselt võimul, ei tehta lubaduse täitmise nimel mitte midagi. Sõnad ja teod ei lähe kahjuks omavahel üldse kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles