Kuidas 30 sekundiga halvast tujust vabaneda?

Lilian Laanepere
Copy
Halvast meeleolust vabanemiseks on mitmeid viise.
Halvast meeleolust vabanemiseks on mitmeid viise. Foto: Shutterstock

Halvast meeleolust vabanemiseks on mitmeid meetodeid ning iga inimene tuleb emotsioonidega toime isemoodi, kuid õnneks on olemas nipid, mis aitavad halvast tujust sekunditega vabaneda.

Uuringutest on selgunud, et lühike vestlus meeldiva inimesega, silmside ja naeratamine juhivad tähelepanu negatiivsetelt mõtetelt ja tunnetelt eemale. Suhtlemine võib meeleolu parandada loetud sekunditega ja sellepärast ei tasuks halva tujuga omaette hoida.

Teadlaste sõnul võib naeratamine meeleolu parandada ka siis, kui inimesel pole konkreetset põhjust naeratada. Naeratamiseks vajalike lihaste liigutamine aktiveerib ajus need ühendused, mis reguleerivad positiivseid emotsioone. Naeratades vabaneb ajus dopamiin, mis parandab meeleolu ning leevendab ärevust.

Füüsiline kontakt käivitab samuti ajus keemilise protsessi, mille tagajärjel vabaneb endorfiine ja dopamiini. Seetõttu tasub halva tujuga kallistada kallimat, sõpra või pereliiget, sest füüsiline kontakt parandab loetud minutitega meeleolu.  

Lõdvesta lihased ja turi – stressis ja pinges inimesed hoiavad pinges ka oma keha ning sageli on meeleolu parandamisel abi ka õlgade ja kaela lõdvestamisest. Kehva meeleolu korral võiks teha mõned venitusharjutused, et parandada verevarustust ja vähendada lihaspingeid. Võimalusel võib teha lühikese jalutuskäigu värskes õhus ja soovitatavalt päevavalguses, sest valgus ja värske õhk aitavad tõsta meeleolu ning vähendada stressi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles