Pensionireformi esimene ohver: LHV sulgeb Eestisse investeeriva teise samba fondi (38)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
LHV Varahalduse juhatuse esimees Vahur Vallistu.
LHV Varahalduse juhatuse esimees Vahur Vallistu. Foto: Sander Ilvest

LHV Varahaldus on otsustanud lõpetada LHV Pensionifond Eesti tegevuse senisel kujul, ühendades selle LHV Pensionifondiga L. Otsuse põhjuseks on II pensionisamba vabatahtlikuks muutmise prognoosimatud tagajärjed kohalikule investeerimisturule ja fondide mahtudele.

Pensionifond Eesti on investeerinud pensionivara eelkõige pikaajaliselt ja kohalikku majandusse, kuid teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine sellist strateegiat ei toeta. Kohustusliku pensionikogumise põhimõtete põhjalik muutmine mõjutab otseselt fondide võimekust jätkata Eesti kapitalituru arendamist.

«Ainult Eestisse investeeriva fondi juhtimine oli ambitsioonikas ettevõtmine, kuna siinse kapitalituru väiksust arvestades pidi fondijuht ise aitama uute instrumentide loomisele kaasa. Tuleb tõdeda, et II samba vabakslaskmine paneb piduri nii pensionifondide Eestisse tehtavatele investeeringutele kui selle kaudu ka Eesti ettevõtete finantseerimise valikute laienemisele. Neis tingimustes ei ole üksnes Eestisse investeeriva fondi juhtimist võimalik jätkata,» ütles LHV Varahalduse juht Vahur Vallistu pressiteate vahendusel. «Eesti arengu jaoks on oluline, et kohalike pensionifondide valitsejatel oleks kohapealset investeerimiskompetentsi ja nad täidaksid Eesti kapitaliturul oluliste institutsionaalsete investorite rolli. Praegu II pensionisamba reformi nime all toimuv sunnib aga pensionifonde minema lihtsamat teed ja paigutama raha rahvusvahelistesse väärtpaberitesse,» selgitas ta.

Paar aastat tagasi muutis riik investeerimispiirangud fondide jaoks vabamaks ja selle tulemusena kasvasid Eestisse tehtavad investeeringud ligi kaks korda: Eesti majandusse on paigutatud 590 miljonit eurot, mis on 13% pensionifondide varadest.

Pensionikeskuse andmetel on LHV pensionifondil Eesti 134 osakomanikku ja varade maht 2,7 miljonit eurot. Fond alustas tegevust eelmise aasta augustis.

Teise samba pensionifondide kohumaht on 4,6 miljardit eurot.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles