Aleksei Jašin: kaitsevägi kui lõimumislaager (1)

Aleksei Jašin
, ajateenija
Copy
Foto: Aleksei Jašin

Kaitseväeteenistuses toimib lõimumine hästi ning ülemate suhtumine on mitmekultuurset ja -keelset keskkonda soosiv, kirjutab nooremallohvitseride kursusel osalev ajateenja Aleksei Jašin.

Eesti ühiskonna olemuslik mitmekesisus ning ajalooline kontekst tekitavad inimestes vähem või enam pingeid ja lahkarvamusi. Aegumatu arutelu meie kodumaa venekeelse segmendi üle puudutab kõiki riigi osiseid, paratamatult ka kaitseväge. Astusin ajateenistusse Viru jalaväepataljoni kolm kuud tagasi. Lühidalt öeldes leian, et kaitsevägi tuleb suurepäraselt toime olukorraga, kus inimesed räägivad eri keelt ning nende taust on kultuuriliselt erinev. Edu võti on eelkõige kõrgemate ülemate professionaalsus.

Eesti ühiskond on faktiliselt mitmekultuurne ja -keelne ning kirju rahva ühendamiseks on tarvis ehitada tugev ühisosa, mis suunaks tegema koostööd samade eesmärkide nimel. Samasugune olukord valitseb kaitseväes, mida nimetatakse ka Eesti ühiskonna läbilõikeks. Ühiseks osaks on ühe kodumaa diskursus, mille raames rõhutavad ülemad igal võimalikul hetkel, et elame naabritena ühes ja samas kodus ja igaüks meist vastutab kodu heaolu eest teistega võrdselt, vaatamata nahavärvile või kodusele keelele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles