Mihkel Mutt: vanad värava ees (6)

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Mihkel Mutt.
Mihkel Mutt. Foto: Sander Ilvest

Muutuvas maailmas, kus vanemate inimeste eelis kogemuste näol enam endist väärtust ei oma, võivad saada uueks normiks kergemeelsed ja ettearvamatud vanurid, kirjutab kolumnist Mihkel Mutt.

Märgid näitavad, et tulevik kuulub vanadele. Mitte üksnes selles mõttes, et nende osa heaolumaade rahvastikus ja ühes sellega turunišš suurenevad. Vanad töötavad kauem, aitavad tarbimistsüklit käigus hoida jne. Peamist probleemi on nähtud kasvavas surves riigi eelarvele, sest suhteliselt rohkem pikeneb ikkagi vanaduse viimane, st vegetatiivne järk. Ent asjal on teinegi külg. See on seotud vanemate inimeste enesepildi muutusega ning sellega kaasnevate võimalike sotsiaalsete probleemidega.

Paar taustamärkust. Ühiskonnas on alati pinged, mida otse ei mainita, kuigi kõik on neist teadlikud. Tüüpnäiteks on meeste ja naiste konkurents. Käib külm sõda, mis vahel vägagi armastusväärseid vorme võtab. Ometi ei väära kõrgelennulised fraasid ja poliitkorrektsused lihtsat tõsiasja, et mehed tahavad ajaloo jooksul saavutatud positsioone hoida ja naised neid endale saada.

Mõneti sarnane on olukord põlvkondade konkurentsis. Muidugi on see igipõline. Ainult et siiani valitses ses vallas teatav tasakaal, sest igal põlvkonnal olid oma trumbid. Noortel oli pealehakkamist ja liikuvust, ilu ja sära, vanadel seevastu kogemusi, tarkust, jõukust jne. Nüüd seda tasakaalu enam pole, sest mida kiiremini maailm muutub, seda vähem loevad kogemused ja seda kiiremini saab just uute oskuste kaudu võimu ja raha. Üheks äärmuseks on siin uus nähtus ajaloos – lapsmiljardärid, teiseks äärmuseks vanurid, kes ei saa kätte toidupala ja surevad nälga, sest ei suuda ära õppida erinevate hüpermarketite nutikassade kasutamist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles