Neeme Raua intervjuu Vene sotsioloog Deniss Volkoviga: „Krimmi-efekt“ on Venemaa poliitikas nüüdseks täielikult kadunud

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Valitsusvastane meeleavaldus Moskvas.
Valitsusvastane meeleavaldus Moskvas. Foto: Anton Karliner/SIPA/Anton Karliner/SIPA

Moskva Levada avaliku arvamuse uurimise keskuse asejuht, sotsioloog Deniss Volkov kõneleb intervjuus Postimehele Venemaal suvel toimunud meeleavalduste õppetundidest, Nõukogude-nostalgiast ja põlvkonnavahetusest Venemaal, venelaste nägemusest Euroopast, president Putini tulevikust ja Venemaa peamistest rivaalidest maailmaareenil.

Kas võib öelda, et möödunudsuvised demonstratsioonid Moskvas olid omamoodi 2011–2013 toimunud Bolotnaja meeleavalduste järg? Vahepealsetest aastatest ulatuslikke proteste ja võimude nii valulist reaktsiooni ei mäleta.

Osalt võib neid kaht võrrelda küll – tänavusi Moskva proteste ja Bolotnaja omi. Ennekõike seepärast, et tervikuna on meeleolu riigis nüüd lähenemas sellele, mis oli tollal. Valitsuse autoriteet langeb, kasvab rahulolematus. Kuid Bolotnaja tasemele me siiski veel jõudnud ei ole, nende madalate reitingute tasemele, mis [võimudel] toona olid. Näeme aga, et langus jätkub. Seepärast peegeldasid tänavused miitingud mitte ainult Moskvas, vaid ka riigis tervikuna – Inguššias, Jekaterinburgis ja mujal – midagi laiemat kui vaid konkreetseid poliitilisi teemasid, mille tõttu protesteeriti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles