Bretty Sarapuu: vastik homopropaganda

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Plakat Saksamaal.
Plakat Saksamaal. Foto: Erakogu.

Ajal, mil Berliini linnaruumi ilmestavad Saksa justiitsministeeriumi plakatid suudlevatest meestest tõdemusega, et õigusriigis kehtivad kõigile võrdsed õigused ka armastuses, Eestis samasooliste abielude seadustamist isegi ei arutata. Selle asemel on meil valitsuserakond, kes kiusab naiivse pereväärtuste kaitsmise egiidi all seksuaalvähemusi taga.

Kindlasti leidub sakslasi, kes peavad mainitud reklaami vastikuks homopropagandaks ja ütlevad vähemalt mõttes, et neil meestel oleks targem kappi tagasi minna. Riigi tasandil aga mõistetakse, et kõigil on õigus armastada keda tahes ja armastatu soost olenemata sõlmida temaga ametlik liit.

Geiabielud seadustati Saksamaal kaks aastat tagasi ja taevas pole selle tagajärjel maa peale kukkunud. Esimesel aastal pärast geiabielude seadustamist sõlmisid kõigist abieludest seitse protsenti geipaarid, kellest enamik elas varem ametlikus partnerlussuhtes. Seega pole massid tõtanud omasoolisega abiellu astuma lihtsalt seetõttu, et nüüd võib.

Ent Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal (EKRE) paistab olevat hirm, et mõni filmi- või aruteluõhtu võib kellestki gei teha. Mis siis veel geiabieludest rääkida!

EKRE meeleavaldus noortele suunatud LGBT-teemalise arutelu vastu Tartus korraldatakse väidetavalt traditsiooniliste pereväärtuste kaitsmiseks. Iseenesest võiks Eestis pereväärtustest rohkem rääkida küll, sest pered ei püsi koos, vanas eas jäädakse üksinda ja üle poole lastest sünnib väljaspool abielu. Võitlus geidega neid muresid aga ei lahenda.

Küsige mõnelt kaua koos olnud paarilt, miks nad pole abiellunud, ja enamasti on vastus üks kolmest: mida see paber meile annab; milleks raha raisata; ühine pangalaen ongi nagu abielu. Lapsed sünnivad takistusteta ka vabaabielus paaridele ja abielu ei kaitse kedagi lahkumineku eest.

Tagades geipaaridele võrdsed õigused heterotega, ei võeta viimastelt midagi ära. Geide tagakiusamisega kaotavad aga kõik, sest ühiskonnas süvenevad hirm, sallimatus ja viha.

Kui keegi tahab traditsiooniliste pereväärtuste kaitsmisega tegeleda, võiks ta rääkida abielu hüvedest. Kaugemale minnes võiks algatada arutelud abiellumise riigilõivu alandamisest või maksusoodustustest abielus paaridele. Abielus on väga ilus olla, tean omast käest, aga esmapilgul paistab asi sellega piirduvatki.

Tagades geipaaridele võrdsed õigused heterotega, ei võeta viimastelt midagi ära. Geide tagakiusamisega kaotavad aga kõik, sest ühiskonnas süvenevad hirm, sallimatus ja viha.

Natukesest avalikust vihast ei pääsenud ka Saksa justiitsministeeriumi plakatikampaania. Heidetakse ette, et maksumaksja raha eest reklaamitakse iseenesestmõistetavat. Tolerantsust seksuaalvähemuste vastu.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles