Erkki Bahovski: Kataloonia valusad punktid (5)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Protestid Barcelonas möödunud nädalavahetusel.
Protestid Barcelonas möödunud nädalavahetusel. Foto: Irena Mora/Vwpics/zumapress/scanpix

Lahtistest otstest Kataloonias ja Brexitist tulenevalt nüüd ka Šotimaal kirjutab kolumnist Erkki Bahovski.

Kõik Katalooniast tulevad uudised pole rõõmustavad ja rallist kõnelevad. Oktoobri keskpaiku mõistis Hispaania ülemkohus 9–13-aastased vanglakaristused katalaanide iseseisvusliidritele, sest nood olid korraldanud 2017. aastal Hispaania põhiseaduse järgi illegaalse iseseisvusreferendumi. Nüüd käivad juba mitmendat päeva Kataloonias rahutused. Pühapäeval kogunes Barcelona kesklinna 350 000 Kataloonia iseseisvuse toetajat.

Pilt pole muidugi nii ühene. Kataloonias on ka neid, kes on piirkonna iseseisvuse vastu. Iseseisvuslaste ja nende vastaste suhe on enam-vähem pooleks, mis teebki raskeks järelduste tegemise selle kohta, kas kõik katalaanid soovivad iseseisvust. Nädalavahetusel peeti Barcelonas ka 80 000 inimesega meeleavaldus iseseisvuse vastu.

Tegelikkuses pole põhiaktsendid alates 2017. aastast muutunud. Nendeks on Euroopa Liidu jätkuv suutmatus või tahtmatus sekkuda Kataloonia küsimusse, ehkki samal ajal sekkub Euroopa Liit Ungari ja Poola küsimustesse. Kõik pole muidugi ilus, mis toimub Ungaris ja Poolas, kuid erinevalt Hispaaniast pole seal teadaolevalt poliitvange. Viimaste olemasolu viitab asjaolule, et riik ei suuda enam demokraatlikku debatti ülal pidada, vaid peab hakkama kasutama repressiivaparaati.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles