Kupeldamine, narkoäri ja mõrvad: need on Euroopa kõige ohtlikumad naised, kes naudivad siiani vabadust

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Naine relvaga.
Naine relvaga. Foto: Caro / Ramesh Amruth / Scanpix

Julmadest kurjategijatest rääkides tuleb enamasti silme ette pilt külmaverelisest ambaalist, kes sind silmagi pilgutamata rahast lagedaks teeb või maha lööb. Europoli kõige tagaotsitumate kriminaalide nimekirjast leiame aga ka naisi, kelle teod on sama võikad. 

Euroopa riikide politsei koostööorganisatsiooni Europol hiljuti avaldatud tagaotsitavate kriminaalide nimekirjast leiab meeste kõrvalt 19 naist, kelle seas on nii väiksema kaliibriga narkoärikaid kui ka südametuid kupeldajaid ja külmaverelisi tapjaid. 

Rahamaiad naised

Euroopa kurjategijate nimekirjast leiame lausa kuus naist, kes on ühel või teisel viisil suurema summa raha varastanud. 

Melanija Stropnik
Melanija Stropnik Foto: Europol

59-aastane Melania Stropnik on tagaotsitav seoses rahapettusega. Vahetult pärast sajandivahetust pettis naine oma ohvrilt seitsme kuu jooksul välja veidi üle 188 000 euro. 

Monika Rafaelova
Monika Rafaelova Foto: Kuvatõmmis/Europol

46-aastane Monika Rafaelova varastas mitmel korral Rootsis toidukauplust külastanud vanematelt naistelt raha.

Kahel korral võttis naine koos kaasosalistega ohvrite kontolt ka raha välja. Rikkumised pani naine toime 2017. aasta jooksul.

Angelika Stojka
Angelika Stojka Foto: Kuvatõmmis/Europol

Samasuguse kuriteo eest on tagaotsitav 30-aastane ameeriklanna Angelika Stojak

Elisabeth Gertrude Skarits
Elisabeth Gertrude Skarits Foto: Kuvatõmmis/Europol

63-aastane Elisabeth Gertrude Skarits on väidetavalt osalenud 12 kinnisvara müügi ja üürimisega seotud pettuses.

Austerlanna tekitas aastatel 2005-2008 kinnisvarafirmale (mille tegevdirektor ta oli) ja mitmele eraisikule ning teistele ettevõtetele kuni 4,2 miljonit eurot kahju.

Renata Lorinc
Renata Lorinc Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

46-aastane Renata Lorinc on tagaotsitav seoses maksevahendi võltsimisega. Endine Slovakkia päritolu pangatöötaja Lorinc mõisteti süüdi klientide kontodelt üle 46 000 euro varastamises.

Radina Stancheva Zhecheva
Radina Stancheva Zhecheva Foto: Kuvatõmmis/Europol

Aastatel 2010–2011 pani 51-aastane Radina Stancheva Žetševa toime mitmeid pettusi. Ta tegutses mitteametliku vahendajana, kasutas võltsitud dokumente ja pettis inimestelt raha välja. 2018. aastal mõisteti talle kümne kelmuse eest viieaastane vanglakaristus. 

Juveeliröövlist mõrtsukas

​Nimekirjast kahele naisele meeldivad aga ülekõige kaunid juveelid. Ilusate ehete vargused on ka üks põhjus, miks naised on tagaotsitavad. 

Foto: Kuvatõmmis/Europol

Olivera Petrovic Ristic kuulub röövlibandesse, kelle peamiseks tegevusalaks on villadest ja luksuskodudest röövimine. 36-aastast Risticut süüdistatakse 75-aastase Itaalia juveelikaupmehe tapmises.

2017. aastal murdis Ristic koos kambajõmmidega endise juveliiri Carli koju, kus nad mehe tooli külge sidusid. Majaomanikku peksti ja kägistati lootuses, et ta ütleb, kuhu on majas juveelid ja raha peidetud. Vanahärra suri piinamise tagajärel.

Grupeering, kuhu serbialasest Ristic kuulub, leidis juveelikaupmehe majast üles ka tema 94-aastase ema, keda nad samuti surnuks lämmatada püüdsid. Eakas naine jäi õnnekombel elama. 

Adilet Shakirgazieva
Adilet Shakirgazieva Foto: Kuvatõmmis/Europol

Kõrgõstani päritolu 31-aastane Adilet Shakirgazeva on tagaotsitav seoses mitme vargusega 2014. aastal Maltal. Kuritegelikku grupeeringusse kuulunud Shakirgazeva tegutses koos nelja mehega. Politsei tabas naise 2015. aasta septembris. 

Enne eelistungit 2017. aasta mais lasti Shakirgazeva kautsjoni vastu vabadusse. Pärast seda ei ole teda enam nähtud. 

Külmaverelised tapjad

Europol otsib taga ka kolme naist, kes on toime pannud eriti julma tapmise.

Angelina Sacjuka
Angelina Sacjuka Foto: Europol

20-aastane Angelina Sacjuka mõisteti süüdi tapmises. Ühe konflikti käigus peksis ta koos kaaslasega teist naist nii jõhkralt, et ohvril purunes enamus ribidest ja ta suri. 

Tapatöö järel peitsid Sacjuka ja tema kaaslane laiba lehtede alla. Lätlannale mõisteti karitsuseks kolme aasta, 11 kuu ja 28 päeva pikkune vangistus. 

Dorota Kažmierska
Dorota Kažmierska Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

44-aastast Dorota Kažmierskat süüdistatakse oma abikaasa julmas tapmises. 2008. aasta jaanuari lõpus tulistas naine oma meest Walter P99-st pähe.

Lasu tagajärjel mees suri. Hilisem uurimine näitas, et tegemist oli planeeritud mõrvaga. Naise tabamise eest on välja pandud ligi 2330 eurone vaevatasu. 

Hilde van Acker
Hilde van Acker Foto: Europol

56-aastane belglane Hilde van Acker ja tema elukaaslane Jean-Claude Lacote mõisteti 2011. aastal eluks ajaks vangi briti kodaniku Marcus John Mitchelli mõrva eest. 

Laia haardega narkoärikad

Neli tagaotsitavat naist on seotud narkootikumide smugeldamisega. Tegemist on nii tagasihoidlikumate diilerite kui ka tõsisemate tegijatega, kes vahendasid kartulikoti-mõõtu koguseid. 

Ildiko Dudas
Ildiko Dudas Foto: Kuvatõmmis/Europol

31-aastane Ildiko Dudas on tagaotsitavates narkoärikatest ehk kõige värvikam. Ungarlannale mõisteti kuue aasta pikkune vangistus narkokuritegude pärast, mille ta pani toime aastatel 2011 ja 2012.

Dudas tarbis koos oma elukaaslase ja teiste kamraadidega tihti kokaiini, speedi ja ekstasit. Samu narkootikume müüsid nad ka erinevates ööklubides ja baarides. Mõnikord ei pidanud naine paljuks ka oma lapsi narkotehingutele kaasa võtta.

Zorka Rogic
Zorka Rogic Foto: Kuvatõmmis/Europol

28-aastane horvaatlanna Zorka Rogic on tagaotsitav seoses narkootiliste ja psühhotroopsete ainete salakaubaveoga. Lisaks süüdistatakse naist tulirelvade, laskemoona ja lõhkeainete salakaubaveos. 

Kristi Amberg. 
Kristi Amberg. Foto: Europol

Narkokuridegudega seoses on nimekirja sattunud ka 30-aastane eestlanna Kristi Amberg. Teda otsitakse taga seoses suure hulga narkootiliste ainete käitlemisega. Ambergi ootab aasta ja üheksa kuu pikkune vanglakaristus. 

Elizabeth Dizon Honrada
Elizabeth Dizon Honrada Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

57-aastane Filipiinidelt pärit Elizabeth Dizon Honrada mõisteti viieks aastaks vangi, kuna ta tõi kahel korral Taani suure hulga narkootikume.

2003. aasta 15. aprillil tõi naine Taani 30 kilo kokaiini. Vaid kuu varem 7. märtsil tõi Honrada riiki 15 kilo kokaiini. Mõlemal korral tuli naine Taani Surinamest. Ta on ülemaailmselt tagaotsitav 2010. aastast.

Inglinäoga kupeldajad

Lõpetuseks reastasime üles ka neli naist, keda otsitakse taga seoses inimkaubandusega ning kelle teod on eriti küünilised. 

Jessica Edosomwan
Jessica Edosomwan Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

26-aastane Nigeeriast pärit Jessica Edosomwani kohta võib aga julgelt öelda, et välimus on petlik. Naist seostatakse mitmete rahapesu ja inimkaubanduse kuritegudega. Prantsuse võimude poolt tagaotsitavat Edosomwani süüdistatakse rahvusvahelise taustaga inimkaubitsejate grupis tegutsemises.

Edosomwani kuulub Nigeeria kuritegelikku grupeeringusse, mis toimetab kõigis suuremates Prantsusmaa linnades. Grupeering värbab Nigeeria väikelinnadest tüdrukuid lubadusega rahastada nende reisi Euroopasse. Prantsusmaale saabudes peavad noored Nigeeria neiud võla tagasi maksma. 

Tüdrukud usaldatakse vanema naise ehk «la mama» hoole alla, kelle ülesanne on nende käest raha korjata ja nende järele valvata. Elamistingimused on neidudel kehvad. Lisaks tuleb tüdrukutel tänavatel või veokites prostituutidena raha teenida.

Tüdrukute teenitud raha smugeldati mitteametliku maksesüsteemi «hawala» kaudu tagasi Nigeeriasse. Prantsuse õigusorganite uurimise käigus selgus, et kuritegelikku grupeeringusse kuulub üle 20 inimese.

Jessica Edosomwan on politsei poolt tagaotsitav 2017. aastast. Arvatakse, et ta võib end peita Prantsusmaal, Saksamaal või Belgias.

2017. aasta novembris anti naise kohta välja Euroopa vahistamismäärus. Tema üle peetav kohtuprotsess on kavandatud 2019. aasta oktoobrisse.

Ildiko Enderle
Ildiko Enderle Foto: Kuvatõmmis/Europol

43-aastane Ildiko Enderle on tagaotsitav seoses inimkaubandusega. Rumeenlanna värbas aastatel 2003-2011 koos kaheksa kaasosalisega Rumeeniast tüdrukuid, kellele lubati tööd ja peavarju Saksamaal.

Tegelikkuses viidi aga tüdrukud Tšehhi, kus nad sunniti prostituutideks. 

Elena Puzyrevich
Elena Puzyrevich Foto: Kuvatõmmis/Europol

Inimkaubanduses süüdi mõistetud 39-aastane Elena Puzyrevich oli tegev grupeeringus, mis lubas noortele Venemaalt pärit tüdrukutele Hispaania tööviisasid ja elukohta. Tegelikult viidi aga venelannad ühte Hispaanias ööklubisse prostituutideks. Tööviisa asemel anti neile turistiviisa.

Venelanna Puzyrevich oli sama ööklubi raamatupidaja. Tema ülesandeks oli ka tüdrukute kupeldamine. 

Iveta Tancošova
Iveta Tancošova Foto: Kuvatõmmis Europoli lehelt

Tšehhist päris 52-aastane Iveta Tancošova meelitas ühe noore tüdruku 2010. aastal Inglismaale, lubades talle tööd meditsiiniõena. Kui neiu kohale jõudis, võttis Tancošova tüdrukult passi ja sundis ta prostituudiks.

Kuna ohver keeldus, peksti teda ja lukustati ruumi, kus tal tuli mitme kuu jooksul iga päev kümnetele klientidele seksuaalteenuseid osutada. Kui ta keeldus, peksti tüdruk taas jõhkralt läbi.

2011. aastal müüs Tancošova noore tüdruku oma sugulastele Iirimaale prostituudiks. Tancošovale mõisteti seitsme ja poole aastane vangistus, kuid seni ei ole võimudel õnnestunud naist tabada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles