Toidutehnoloogi arvates võiks Eestis olla ka e-toiduamet

Postimees
Copy
Toit. Illustratiivne foto.
Toit. Illustratiivne foto. Foto: Oleksandr Prokopenko / PantherMedia / Oleksandr Prokopenko

Kuna toiduohutuse nõuded on ettevõtete hinnangul mahukad ja nende läbitöötamine aeganõudev, võiks mõne arvates tegutseda Eestis e-toiduamet.

Toidukäitlejad kurdavad, et nõuete nimistu on nii pikk, et seal võib hõlpsasti nii mõnigi punkt kahe silma vahele jääda, vahendas ETV «Aktuaalne kaamera»

Näiteks suitsuliha väiketootja peab veterinaar- ja toiduameti nõuete järgimiseks läbi töötama terve raamatu, ütles toiduohutuse nõustaja, Fooddocs asutaja ja toidutehnoloog Katrin Liivat, kes märkis, et sarnaselt e-maksuametile võiks olla ka e-toiduamet. «Iga klient saaks minna ükskõik millisesse poodi või söögikohta, seal on qr-kood seina peal ja ta saaks kontrollida, kas see ettevõte vastab nõuetele. Kuidas on ta külmikute temperatuur, kas tal on analüüsid tehtud,» rääkis ta.

«Mõnedes riikides on sellised süsteemid üles ehitatud, aga see eeldab ka seda, et kõik need käitlejad on nõustunud oma andmeid sellisesse ühtsesse andmebaasi andma,» sõnas veterinaar- ja toiduameti toidukäitlemise järelevalve juhtivspetsialist Jaana Oone, kelle sõnul Eestis e-toiduameti sarnast süsteemi tõesti veel ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles