Briti parlament toetas Brexiti edasilükkamist nõudvat ettepanekut (5)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Prime Minister Boris Johnson speaks in the House of Commons, London, after MPs accepted the Letwin amendment, which seeks to avoid a no-deal Brexit on October 31.
Prime Minister Boris Johnson speaks in the House of Commons, London, after MPs accepted the Letwin amendment, which seeks to avoid a no-deal Brexit on October 31. Foto: House of Commons/PA Wire/PA Images

Inglismaa parlament toetas täna Oliver Letwini muudatusettepanekut, mis tähendab esialgset toetust peaminister Boris Johnsoni leppele, kuid nõuab samal ajal Brexiti edasi lükkamist ajaks, kuni kõik lahkumisleppe rakendamiseks vajalikud õigusaktid on heaks kiidetud.

Muudatusettepaneku poolt hääletas 322 ja vastu 306 parlamendisaadikut, vahendas BBC.

Oliver Letwin oli enne hääletust öelnud saadikutele, et ta küll pooldab Johnsoni poolt lõpetatud lepet, kuid soovib, et enne leppe vastuvõtmist oleksid kõik vajalikud õigusaktid vastuvõetud. 

Pärast hääletust sai sõna Briti peaminister Boris Johnson, kes ütles, et ta ei küsi Euroopa Liidult ajapikendust. «Parim asi ÜK-le ja kogu Euroopale oleks meie lahkumine uue leppega 31. oktoobril,» ütles parlamendile Briti peaminister.

Johnson peab hääletusest tulenevalt täna kell 23 saatma kirja Euroopa Liidule, et soovib Brexiti ajapikendust. BBC poliitikatoimetuse juhi Vicki Youngi sõnul võib Johnson pärast esimest kirja saata uue, mille sõnumiks on: «Ma tõesti ei taha seda.»

Letwin hiljem tänas parlamenti toetuse eest ja leiab, et nüüd on Inglismaal võimatu leppeta liidust välja kukkuda.

Euroopa Liidu pressiesindaja Mina Andreeva kirjutas Twitterisse, et Brüssel võttis teadmiseks täna alamkojas toimunud hääletuse Letwini muudatuse üle, mis tähendab, et väljaastumislepingut ennast täna hääletusele ei panda. «ÜK valitsus peaks teavitama meid järgmistest sammudest nii kiiresti kui võimalik,» lausus Andreeva. 

Prantsusmaa hinnangul ei ole ükski uus viivitus Ühendkuningriigi lahkumisel Euroopa Liidust kellegi huvides.

Brexiti Partei liider Nigel Farage väljendas taaskord vastuseisu Johnsoni Brexiti tehingule. Varasemalt on ta nimetanud seda «ajaloo teiseks halvimaks tehinguks,» esimene halvim oli endise Briti peaministri Theresa May läbi räägitud lepe. 

Farage säutsus, et ERG (ERG on Konservatiivse Partei parlamendiliikmete Brexiti-meelne ühendus European Research Group) toetab nüüd ELi poolt kiidetud lepet, mis tegelikult on 95 protsenti samasuune nagu May koostatud. «Nad asetasid erakonna riigist kõrgemale.»

Boris Johnson hoiatas laupäeval Briti parlamendis Brexiti  pikendamise eest

«Edasine viivitamine on mõttetu, kallis ja avalikkuse usaldust äärmiselt õõnestav,» ütles valitsusjuht parlamendile, kes kogunes esimest korda 37 aasta jooksul laupäeval istungile, et arutada Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel saavutatud Brexiti lahkumislepet. 

Johnson ärgitas seadusandjaid uue leppe poolt hääletama. «See on uus tee edasi ning uus ja parem lepe nii Suurbritanniale kui meie sõpradele EL-is,» lausus ta.

Johnsoni valitsuse lepet EL-iga kritiseerisid teravalt teiste seas leiboristid ja Šoti rahvuslased. Tööpartei liider Jeremy Corbyn nimetas seda hullemaks eelmisest, Theresa May valitsuse leppest.

Spiiker John Bercow aga otsustas võtta hääletusele endise valitsusministri Oliver Letwini esitatud muudatusettepaneku, mis võib sundida Johnsonit paluma kirjalikult EL-ilt Brexiti tähtaja pikendust kuni järgmise aasta 31. jaanuarini.

Letwini muudatus näeb ette, et lepet ei kiideta täiel määral heaks «kui ja kuni» kõik teised ametliku väljaastumislepingu seaduseelnõu punktid on heaks kiidetud ehk selle jõustamist määratlev seadusandlus on valmis.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles