Lasteaedu kummitab nõuka-vaim (31)

Agaate Antson
, reporter
Copy
Tammetõru lasteaias maksavad koos lastega loodud reeglid. Haridusekspertide hinnangul on uue õppekava projekt liialt nõudlik ja üksikasjalik ega jäta ruumi ei õpetaja ega laste loomingulisusele.
Tammetõru lasteaias maksavad koos lastega loodud reeglid. Haridusekspertide hinnangul on uue õppekava projekt liialt nõudlik ja üksikasjalik ega jäta ruumi ei õpetaja ega laste loomingulisusele. Foto: Eero Vabamägi

Haridusministeerium on valmis saanud lasteaia riikliku õppekava projekti, mis alushariduse ekspertide hinnangul pärineb justkui nõukogude ajast. Seni au sees peetud lapse kaasamise ning tema iseseisva mõtlemise arendamise asemel pööratakse uues õppekavas tähelepanu hoopis kuulekusele, kõlbelisele kasvatusele ja mängule rangete reeglite järgi.

Liiati arvestab uue õppekava projekt vaid kolme- kuni seitsmeaastastega, kuigi praegune käsitleb alusharidust sünnist saati. Ilmselt ei teadnud uue õppekava loojad – kellest lasteaias ei tööta ükski! –, et tänapäeval käivad lasteaias ka alla kolmeaastased. Muud selgitust sõimelaste väljajäämisele ei osanud lasteaednikud välja pakkuda.

Haridusministeeriumi hariduskorralduse osakonna juhataja Ingar Dubolazov kinnitas, et kuigi õppekava tööversioon arvestab vaid kolme-kuni seitsmeaastaseid, peab õppekava lõppversioon käsitlema ka nooremaid.

«Eesti lasteaiandus on väga heal järjel. On täiesti üllatav, et uue õppekava koostajatel ei tundu olevat aimugi, mis meie lasteaedades tehakse,» ütles lapsekeskse hariduse programmi Hea Algus koolituskeskuse koolitusjuht Taimi Schmidt.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles