USA diplomaat: Trump nõudis Ukrainalt Bideni poja uurimist (1)

Copy
USA suursaadik Euroopa Liidus Gordon Sondland.
USA suursaadik Euroopa Liidus Gordon Sondland. Foto: Reuters / Scanpix

USA diplomaat ütles täna kongressile, et president Donald Trump ja tema ihuadvokaat sidusid Ukrainaga peetavad läbirääkimised Ühendriikide sisepoliitikaga ja nõudsid Trumpi rivaali Joe Bideni pojaga seotud Ukraina firma uurimist.

Trump käskis diplomaatidel kaasata oma ihuadvokaat Rudy Giuliani kõnelustesse Washingtoni ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi uue administratsiooni vahel, ütles USA suursaadik Euroopa Liidus Gordon Sondland Trumpi tagandamisjuurdlusega tegelevatele kongressikomiteedele.

Trumpi ja Giulianit süüdistatakse USA Ukrainale antava sõjalise abi sidumises Zelenskõi nõusolekuga alustada uurimist Bideni ja tema poja Hunteri suhtes. Samuti sooviti, et uuritaks Ukraina võimalikku sekkumist demokraatide kasuks 2016. aasta USA valimiste ajal. 

Viimane on laialt levinud, ent end suuresti diskrediteerinud vandenõuteooria. 

«Härra Giuliani rõhutas, et president tahab president Zelenskõilt avalikku lubadust, et Ukraina uurib korruptsioonitõrjega seotud küsimusi,» ütles Sondland ettevalmistatud avalduses.

«Ma ei saanud kuni tunduvalt hilisema ajani aru, et Giuliani kava võis hõlmata ka katset veenda ukrainlasi uurima asepresident Bidenit või tema poega või seostada ukrainlasi otseselt või kaudselt presidendi 2020. aasta tagasivalimiskampaaniaga,» märkis ta. 

«Giuliani mainis konkreetselt 2016. aasta valimisi (sealhulgas Demokraatide Rahvuskomitee serverit) ja Burismat kui kaht korruptsioonitõrje juurdlusteemat, mis presidendile olulised on,» ütles Sondland.

Bideni poeg Hunter kuulus kuni 2019. aasta aprillini Ukraina mõjuvõimsa gaasifirma Burisma juhatusse.

«Ma sain asjast aru nii, et president suunas härra Giuliani osalust, et härra Giuliani väljendas presidendi muret,» lausus saadik. 

Ärimees Sondland nimetati suursaadikuks pärast seda, kui ta annetas miljon dollari Trumpi ametisseastumispidustusteks. Oma tunnistuses püüdis ta distantseerida end Valget Maja hõlmavast poliitilisest tormist, mis võib kaasa tuua Trumpi tagandamise. 

«Me olime ka pettunud presidendi juhistes, et me kaasaksime härra Giuliani,» ütles Sondland. 

«Meie vaatenurk oli, et välisministeeriumi mehed ja naised, mitte presidendi isiklik advokaat, peaksid võtma vastutuse kõigi aspektide eest USA välispoliitikas Ukraina suunal,» lisas ta. 

Demokraadid on alustanud USA esindajatekojas vabariiklasest presidendi suhtes tagandamisjuurdlust seoses kahtlustustega, et Trump kuritarvitas oma ametikohta isikliku sisepoliitilise kasu eesmärgil ning kutsus sellega välisriiki sekkuma USA 2020. aasta presidendivalimistesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles