Köisi kandi rahvast käib kummitamas karvutu hunt

Anne Põder
Copy
Karvutu hunt külastas Köisi kandis mitmeid aedu.
Karvutu hunt külastas Köisi kandis mitmeid aedu. Foto: Erakogu
  • Karvutu hunt pistis kassi nahka
  • Spetsialistid arvavad, et loom on karvkatte kaotanud haiguse tõttu
  • Kohe algaval jahihooajal võetakse veider metsakutsu ette

Järva vallas Köisi ja Müüsleri kandis on kohalikud inimesed silmanud majade ümber luusimas karvutut hunti, kes ei pelga sisse põigata isegi hoovidesse. Kui esialgu ei saanud inimesed aru, kas loom on koer või hunt, siis nüüd on nii jahimehed kui ka keskkonnagentuuri spetsialist kinnitanud, et ta on siiski metsaasukas.

Köisis elava Birgit Itse teada räägiti külas esimest korda hundijuttu kevadel. «Lagedatel põldudel majade vahel lonkiv üksik hunt tundus meile üsna uskumatuna. Arvasime, et küllap on see mõni hulkuv koer,» meenutas ta.

Millalgi jaanipäeva paiku tuli Itse poeg tuppa ja teatas, et tema enam maja taha metsatukka ei lähe, sest nägi, kuidas hunt kassi maha murdis ja ära sõi. «Lohutasime ja rahustasime, et see on ehk ikka koer,» sõnas Itse.

21. septembril nägi Itse looma magamistoa akende all õunu söömas. «Tegime pilte. Lapse sõnul oli tegemist sama loomaga, keda ta suvel metsatukas nägi. Vilistamisele ta ei reageerinud, hüüdmisele ka mitte. Arvasime, et ju on kärntõbi kuulmist kahjustanud. Hirm oli kassi pärast, kes õnnetuseks samal ajal õues patseeris, kuid jõudis siiski puu otsa ronida,» lausus Itse.

Ajendatuna soovist kassi päästa ja hoovi tulnud looma tähelepanu kõrvale juhtida, loopis Itse aknast välja juustuviilakaid. «Meile tundus endiselt, et hundiks on loom liiga väike. Juust tekitas huvi ja ta liikus aknale veelgi lähemale. Kuigi ka õunu sõi ta majast umbes kümme meetrit eemal,» ütles ta.

Samal päeval näitas Itse pilti naabritele, kes teatasid, et on sama looma mitu korda näinud. «Naabridki kaldusid arvama, et see on pigem koer. Ta oli selline väike ja armetu,» ütles Itse. «Hiljem jõudsid meieni teated, et naaberkülas Müüsleriski on sama looma nähtud.»

2. oktoobril postitas Köisi külavanem kinnisesse Facebooki gruppi pildi kummalisest karvadeta loomast, kes nende aeda tikkus. Pilt oli udune. «Kui panin sinna võrdluseks oma pildid, kinnitas mitu grupi liiget, et on looma liikvel näinud,» sõnas Itse.

Et külavanema abikaasa on jahimees, selgus viimaks tõde: see on hunt. Itse saatis foto igaks juhuks ka keskkonnaagentuuri hundieksperdile Peep Männilile, kes väitis samuti, et pildil olev loom on hunt.

Köisi ümbruse jahimaadel silma peal hoidva Esna jahtkonna esimees Aleksander Reinla ütles, et karvutust hundist on nad teadlikud ja sel nädalal tõstatas ta teema ka klubi koosolekul. «Lisaks inimestelt saadud ütlustele ja saadetud piltidele jäi see haige loom meile ka rajakaamerasse,» sõnas ta.

Reinla ütlust mööda tuleb haigusest vaevatud looma piinad lõpetada. Eriluba jahtkond praegu taotlema veel ei hakanud, sest hundijahihooaeg on kohe algamas. «Viimasel ajal pole teda enam näha olnud. Võimalik, et aktiivne jahihooaeg on ta meie maadelt minema peletanud või on ta kusagil juba hinge heitnud,» lausus ta.

Huntide puudust Reinla hinnangul nende jahimaadel pole. «Meil on nii hunte kui ka karusid piisavalt, kuid ega neid tabada ole lihtne, sest metsloomad on ju kogu aeg liikvel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles