Erkki Bahovski: väikerahvaste needus (2)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Türgi lipp.
Türgi lipp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Väikerahvas rahvusvahelistes tuultes üksi kaua aega vastu ei pea, eriti siis, kui elamiseks on sattunud geopoliitiliselt turbulentne koht, kirjutab Erkki Bahovski.

Süürias USA poolel võitlevad kurdid võisid tunda end väga halvasti, kui USA presidendi Donald Trumpi telefonivestluses tema Türgi kolleegi Recep Tayyip Erdoğaniga selgus, et USA annab Türgile rohelise tule sisenemiseks Süüria territooriumile, kus võideldakse kurdidega. Türgi peab USA poolel võidelnud kurde terroristideks.

Tõsi, Trump ei andnud heakskiitu kurdide ründamisele, ähvardades hävitada Türgi majanduse, kui türklased kavatsevad kurde rünnata. Türgi jutu järgi tahavad nad luua Süürias turvaala, kuhu paigutada Süüria sõjapõgenikud, keda on Türgis ligi neli miljonit. Ent Türgi on korduvalt teatanud kavatsusest rünnata ka seal tegutsevaid kurde.

Trump tahab USA välja tõmmata igasugustest sõdadest ja loomulikult kulub Süüriast lahkumine enne 2020. aasta valimiskampaania algust marjaks ära. Pealegi käib Trumpi ümber tagandamisega seotud protseduur. Plusspunkte on hädasti vaja. Pole siis imestada, et otsus Süüriast lahkuda tabas Pentagoni ja mitut julgeolekuga tegelevat kõrget ametnikku ootamatult. Poliitiline loogika trumpas üle julgeolekuloogika.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles